Voor een gezellige toneelavond is Boerakker ‘the place to be!’

Afbeelding
in de spo[r]tlight
BOERAKKER – Februari is toneelmaand in Noord-Nederland. Zo ook in Boerakker, waar toneelvereniging Willem Bilderdijk zoals ieder jaar weer ten tonele zal verschijnen. De vereniging, die in 1931 al in het leven werd geroepen, brengt Boerakker op 15, 16 en 22 februari weer een hoop vertier. Het blijspel ‘Hotel te Koop’ belooft een hilarisch stuk.
De toneelvereniging zag in 1931 dus al het levenslicht. Toen werd de vereniging als reciteervereniging opgericht, om uiteindelijk in 2006 omgezet te worden in een toneelvereniging. In de ‘reciteer-tijd’ droeg de vereniging voornamelijk gedichten voor, waaronder van de bekende dichter Willem Bilderdijk. Tot begin jaren zestig werd er gereciteerd, alvorens op toneel over te stappen. Onderwerpen voor de voorstellingen, waren voornamelijk uit de bijbel afkomstig.
Anno 2019 is dat laatste niet meer het geval. Maar voor de rest is er maar weinig veranderd bij de toneelvereniging. Met leden van tussen de twintig en zestig jaar, zit het qua leeftijdsvariëteit wel goed. Het toneelstuk voor dit jaar is uiteraard weer door de strenge leescommissie gekeurd en – blijkbaar – goed bevonden. De stelregel is: wanneer er op de eerste pagina niet gelachen wordt, is het stuk ongeschikt voor toneelvereniging Willem Bilderdijk.
De boekjes en rollen worden in juni meestal al uitgegeven, waarna de repetities doorgaans in september van start gaan. Vanaf dan wordt er geschaafd aan de rol, net zolang tot de acteurs deze rol uitstekend kunnen opvoeren. Door middel van huiswerk, leren de acteurs zich steeds meer verdiepen in hun karakter. De repetities van de vereniging, vinden plaats op maandagavond. Naarmate de uitvoeringen naderen, wordt de spanning steeds hoger voor de betrokkenen. Het belangrijkste is echter dat de bezoekers een gezellige avond hebben en dat ze veel kunnen lachen. Volgens de vereniging moet dat wel goed komen, immers: ‘Boerakker is en blijft een toneeldorp’.
Het stuk
‘Simon en Emma runnen al jaren een klein hotelletje op een prachtige plek midden in de bossen. Maar inmiddels zijn ze op een leeftijd gekomen dat ze graag willen stoppen, om van een welverdiend pensioen te kunnen genieten. Het hotel staat al een tijdje te koop en eindelijk heeft zich een koper gemeld. Alles op alles zal moeten worden gezet om een goede indruk op deze koper te maken, maar dat zal nog wel niet meevallen. Het is niet alleen dat Simon en Emma de laatste jaren niet zo veel energie en geld meer in het hotel hebben gestopt, ook is het personeel misschien niet helemaal opgewassen voor de taken die ze eigenlijk horen te vervullen. Het is dus nog maar afwachten of de koop doorgaat en zo ja, wat is de koper eigenlijk van plan met het hotel? Een dolkomische klucht direct van het begin tot het einde. Grappen en komische situaties volgen elkaar in een razend snel tempo op, waardoor het publiek bijna geen tijd heeft om op adem te komen.’
Gezellig
Wie de uitvoeringen van Toneelvereniging Willem Bilderdijk vaker bezoekt, weet dat deze avonden bol staan van gezelligheid. Een voorstelling bezoeken is dan ook een absolute aanrader, zelfs voor hen die niet per se iets met Boerakker hebben. Toneelliefhebbers weten het: voor een gezellige avond, moet je in Boerakker zijn!
 Praktische informatie
De uitvoeringen van Toneelvereniging Willem Bilderdijk zijn op vrijdag 15, zaterdag 16 en vrijdag 22 februari. Uiteraard vinden de uitvoeringen weer plaats in MFC de Oomkegast te Boerakker. De kaarten zijn te reserveren bij Alida van der Veen, tel. 0594-549651. Kaarten kosten zes euro voor volwassenen. Voor basisschoolkinderen geldt een gereduceerd tarief van vier euro. De zaal is geopend om 19:00 uur en de voorstellingen beginnen om 20:00 uur.
Wat: Uitvoeringen toneel Willem Bilderdijk Wanneer: 15, 16 en 22 februari Info: Facebook Willem Bilderdijk Toneelvereniging

UIT DE KRANT

Lees ook