“Dit wordt een combinatie van professioneel theater met een enthousiaste amateurbijdrage”

Afbeelding
kleintje cultuur
Amateur theatermakers uit Westerkwartier geven bijzondere voorstelling in Leek
Regisseur en theaterproducent Saskia Broertjes leeft helemaal toe naar de twee voorstellingen die komend weekend – op zaterdag 10 (aanvang 20.00 uur) en zondag 11 december ( 15.00 uur) - in de theaterzaal van Agora, Rodenburg 1B (naast de Rodenburghal) in Leek worden gegeven. Daar voert de professionele theatergroep Solace I Guess het theaterstuk Updiggin’ op, dat zich afspeelt in Afrika en Nederland. Het kleurrijke stuk is deels op waarheid gebaseerd en vertelt over een Nederlandse man, een Afrikaanse vrouw en een moord die beider levens heeft bepaald. De met veel positieve recensies en reacties al in diverse regionale theaters opgevoerde voorstelling krijgt in Leek een extra dimensie door een ‘aparte’, aan de hoofdact voorafgaande voorstelling van bijna een half uur. Dit extraatje wordt gedaan door amateur-theatermakers uit de regio Westerkwartier. Ze doen dit via een speciale grotendeels door hen zelf opgezette en op de hoofdact ‘toegespitste’ invulling met niet alleen acteren maar ook met muziek, zang, dans en andere spectaculaire bezigheden als acrobatiek en videobeelden.  
“Indringend, fantasievol en spectaculair. Dat zijn de recensies.” Zegt theaterregisseur Saskia Broertjes uit Niekerk. Zij ‘kneedde’ de groep van amateurs in zeven weken tot een formatie, waarin de spelers veel inspraak hadden om tot een – in Saskia’s woorden – “prachtig geheel, alleen al het bijwonen waard”, te komen.  Broertjes (Odijk, 1977) studeerde onder meer Grieks en Latijn aan de RUG in Groningen, de stad waar ze samen met haar levens- en creatieve partner Emil Klok – ook in de theaterwereld werkzaam – jarenlang heeft gewoond. Totdat gezinsuitbreiding het paar naar een fraaie behuizing in Niekerk bracht. Van daaruit bestrijken ze met hun theaterbureau CasaVia vooral de regio Westerkwartier. Daarbij oriënteert actrice en regisseuse, ‘zeg maar theatermaker’, Saskia zich met name op het geven van workshops op scholen en aan amateur-toneelgroepen. Zo ontstond ook de groep die zich in Leek al acht weken intensief op de komend weekend uit te voeren ‘eigen’ productie stort.  “Dat doen ze met veel enthousiasme, ze denken mee en hun eigen inbreng is groot. Het is heerlijk om met ze te werken,” vertelt Broertjes. Die eigen inbreng vindt ze heel belangrijk want: “In theater en toneel kun je al je creativiteit, je eigen fantasie, kwijt. Dat heb ik zelf ook ervaren. Ik heb eerst geprobeerd om me in een heel ander vak te specialiseren, maar het bloed kroop ook bij mij uiteindelijk toch waar het niet gaan kan. Toen ik dat besefte, heb ik me vervolgens op allerlei facetten, toneel en theater betreffend, bijgeschoold. Extra pluspunt vind ik, dat mijn partner die passie ook heeft. We vullen elkaar goed aan.”
Saskia geeft veel workshops op scholen. “Daar is veel belangstelling voor,” ervaart ze.  “ De kinderen vinden zo’n workshop prachtig, ze kunnen zich er helemaal in ontplooien. Jammer, dat de leerkrachten zich tegenwoordig te veel met administratieve beslommeringen bezig moeten houden waardoor deze vorm van creativiteit vaak onderbelicht blijft.”
Aan het programma in Leek werken veel amateur-artiesten uit deze regio mee. Van dans-en gynmgroep Let’s Move uit Grootegast-Lutjegast zijn dat Ina Manakane-Vegelin, Leonie Hoeksema, Elise van de Laan en Franziska Bos. Van Mien Westerkwartier geeft verteller-actrice Rensina Dijkhuizen uit Nuis acte de présence en Iris Kemper, ook uit Nuis, speelt harp en viool. Saxofoon en gitaar worden respectievelijk bespeeld door Folkerd de Wit en Leekster Ronald Jongsma. Verdere inbreng is er ondermeer van actrice Ank Strang uit Zuidhorn en ook Nathalie Terpstra en Ingrid en Loudy Oldenhuis van showband DOS uit Winsum dragen hun creatieve steentje bij. Het 59-koppige Dwarsfluitorkest van Muziekschool Westerkwartier onder leiding van de docenten Mirjam Kok en Lindy Adema laat eveneens van zich horen.  “” Is dat spektakel of niet?”, zegt regisseuze Saskia Broertjes wervend.
Kaarten voor de in Leek op 10 en 11 december te houden voorstellingen kosten 10 euro, inclusief pauzedrankje. Ze zijn te reserveren via updigging@gmail.com of telefonisch bij Cultureel Centrum Agora, 0594-517877 en aan de zaal. (Meer info ook via www.solaceiguess.com)
 

UIT DE KRANT

Lees ook