Spektakeltocht Norg ‘Variatie is het beste thema’

Afbeelding
kleintje cultuur

NORG – Meer dan 250 wandelaars namen het afgelopen weekend deel aan de Spektakeltocht in Norg. Georganiseerd door Beweegdorp Norg, in samenwerking met onder andere Bewegingscentrum Norg en Welzijn in Noordenveld, is dit een evenement dat in het dorp al enkele jaren kenmerkend is voor het laatste weekend van oktober. 

We zien bij het Bewegingscentrum eigenaar Froukje van der Wal verkleed rondlopen als Jamin. Een Disney figuur die garant staat voor een heuse Disneykids wandeling van 5 kilometer door het bos. Kinderen en ouders genieten. Bij het Bewegingscentrum start ook de ‘Proef- en beleefroute’ van 15 kilometer. Een route waar hapjes en drankjes elkaar na enkele kilometers afwisselingen. Voor de rubriek Kleintje Cultuur duikt De Krant in de ‘Kunst- en cultuurroute’. Hierbij zien we een divers pallet aan kunstuitingen. ‘Variatie is het beste thema’, zegt cultuurcoach van WiN Sacha Kraan. 

Linda van Huffelen van atelier en galerie Glasuniek aan de Asserstraat geeft uitleg over haar kunstzinnige glasobjecten. Er zijn bijzondere kleurrijke creaties te zien. Menigeen is onder de indruk. In het Dr. Nassaucollege is ruimte voor de Drentse taal. Aaltje Darwinkel en Henny Bouwman vertellen ‘Gedichies en verhaolties’ in het Drents. ‘Om de Drentse taal te promoten en ook vooral om te laten horen hoe mooi het Drents is’, zegt Henny Bouwman. Fotograaf Peter Voerman laat in de school een aantal van zijn tweelingportretten zien. Gelijkenis en verschillen komen hierin naar voren. In de school is ook een Henna Tattoo workshop en er zijn hapje gemaakt door Nieuwkomers uit Somalië. Al wandelend komen we na 2 kilometer uit bij Wouter Asmus. Hij is pizzabakker. Lekker. Hij staat naast het oude dorpshuis waar de dinsdagmiddaggroep van de Norger Varvers een expositie geeft. We zien gevarieerde schilderijen van Bea Hoekstra, Rinske de Jong, Baukje Hogeveen en Vrouwkje Veenboer. 

Na enkele kilometers is er een volgende stop en wel in de Magarethakerk in Norg. Er is een gastvrij onthaal en we zien SingaSong optreden en Adel Rachid uit Norg speelt gedreven op een Koerdisch instrument, een soort van Tamboerijn. Voor het koor SingaSong is dit het eerste optreden. ‘Best wel spannend, maar ook gelijk heel erg mooi om dit te doen in deze ambiance’. Het koor uit Roden is een betrekkelijke nieuwkomer, maar mag toch al wel 45 leden noteren. 

Kunsterf Norg aan de Brinkstraat in het dorp kent op het terrein enkele kunstuitingen. Jan Pluis is 1 van de kunstenaars. ‘Ik heb een oude koets omgebouwd tot een vogelhuis. Als je de deuren opent zie je een vogel van kunstenaar Eske Koetje. Het idee van een oude koets met zijn ouderwetse wielen is dat je kan verplaatsen. Onlangs heb ik nog op het terrein een houtopslag gemaakt waarin ik een gezicht hebt verwerkt. Ik vind het leuk om zelf dingen te bedenken.’ Kunsterf Norg is een boerderij die ter beschikking staat aan de kunst. Wie er gebruik van wil maken kan Jan Pluis contacten. 

Op het eind van de Kunst- en cultuurroute horen we de muziek van De Herrieschoppers al van verre. Een vrolijk gezelschap dat elkaar kent uit het Norgse. De basis van de band zijn de Norger broers Bert en Frits Muller. Machiel Huizenga, Erik van der Berg en Jan Smittenberg zijn de overige bandleden. Tot op het eind van de Kunst en Cultuurroute waren zij te horen en al met al niet onverdienstelijk. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

UIT DE KRANT