Vakantieparken: grote drukte komende zomer

Afbeelding
Nieuws

De adviezen over het reizen naar het buitenland hebben met name jonge gezinnen er niet toe bewogen massaal richting Zuid-Europa te trekken. Velen hebben dan ook veiligheidshalve gekozen voor een vakantie in eigen land. De Nederlandse vakantieparken kunnen zodoende rekenen op een drukke zomer, waarin gemak en veiligheid worden verkozen boven een ‘onzeker’ avontuur.


‘Scheelt ook een hoop gedoe’


Nu is een fly & drive-vakantie tegenwoordig net zo snel geregeld als een autoverzekering of een kranten- of telefoonabonnement, maar voor sommige populaire vakantielanden gelden meer regels; visa, inentingen tegen andere ziektes dan corona en vignetten bijvoorbeeld. Men is de lust ontnomen door de gematigd positieve reisadviezen. Dus houdt men de reislust nog een jaartje in bedwang en noemt het gemak als fijne bijkomstigheid. Een auto kopen en autoverzekering afsluiten hebben de meeste mensen tenslotte al gedaan en kaartjes koop je bij de meeste attracties aan de poort of online. Ook een camping is zo geboekt. Heel wat anders dan vliegtickets, auto huren en een accommodatie vinden in een land waar men een andere taal spreekt. Een binnenlandse toerist blijft grotendeels gevrijwaard van administratieve rompslomp.


Gekkenhuis


Het schrikbeeld van een plotsklaps veranderende corona-kleurcode in het beoogde land van bestemming met een gedwongen langer verblijf en/of quarantaine tot gevolg, heeft uiteindelijk voordelige gevolgen voor de uitbaters van met name vakantieparken, waar het volgens Tubantia straks een gekkenhuis wordt. Het Nederlands Bureau voor Toerisme, zo schrijft de krant, meldt dat veertig procent van de vakantiegangers van plan is om deze zomer in Nederland te blijven. Blijkbaar wil men in die drie weken zorgeloos op vakantie om daarna weer snel aan het werk te kunnen. Werkgevers zullen dit aanmoedigen. Die zitten immers niet te wachten op een telefoontje vanuit het buitenland dat iemand ‘vast zit’ en op zijn vroegst enkele weken later weer beschikbaar is. Al zal zoiets als angst ook een rol spelen. Voor het virus, en voor onzekerheid.


Zuid-Frankrijk in het Hoge Noorden


Ook de provincie Groningen, waar in Noordenveld en Westerkwartier vorig jaar al werd nagedacht om het toerisme te bevorderen, kan zich met vakantieparken als Schildmeer, Emslandermeer en Pagedal opmaken voor een drukbezochte zomer. Omdat het veelal jonge gezinnen zijn (met wellicht nog niet gevaccineerde ouders), wordt gekozen voor het all-in-idee van een bungalow met alles erop en eraan. Zwembad, speeltuin, winkeltjes, entertainment, het is min of meer hetzelfde tafereel als op een familiecamping in Zuid-Frankrijk - maar dan in het Hoge Noorden. En op regenachtige dagen is er genoeg te doen. Maar deze zomer dus wel in het gezelschap van veel anderen die dezelfde plannen hebben.

UIT DE KRANT

Lees ook