FC Groningen tegen goed presterend Excelsior

Afbeelding
Nieuws

GRONINGEN - In de tweede ronde van de KNVB Beker reist FC Groningen woensdagavond af naar de Rotterdamse wijk Kralingen voor het bekerduel met Excelsior Rotterdam. Het lijkt een zware ontmoeting te worden voor De Trots van het Noorden, daar Excelsior momenteel uitstekend presteert in de Keuken Kampioen Divisie. De ploeg van trainer Marinus Dijkhuizen staat tweede in de Eerste Divisie, op slechts één punt van koploper Volendam. Voor Groningen-trainer Danny Buijs betekent het de terugkeer bij de club waar hij zijn eerste stappen in het betaald voetbal zette.


Danny Buijs zal zijn ploeg ongetwijfeld zeggen om Excelsior serieus te nemen, ook al spelen de Rotterdammers een niveau lager. Excelsior heeft samen met FC Volendam de concurrentie immers al op flinke achterstand gezet in de Keuken Kampioen Divisie. Uit 19 competitieduels behaalde het 41 punten. Liefst 13 duels werden er al gewonnen, vier duels verloor Excelsior, terwijl twee wedstrijden in een gelijkspel eindigden. Het laatste verlies van Excelsior dateert van eind oktober, terwijl het sindsdien zes duels ongeslagen is en de laatste vier duels allemaal winnend wist af te sluiten. Afgelopen vrijdag werd MVV met 2-1 aan de zegekar gebonden, dankzij twee doelpunten van Thijs Dallinga.


Dat uitgerekende Dallinga voor de twee Rotterdamse treffers tekende afgelopen vrijdag is geen verrassing meer te noemen. De 21-jarige aanvaller is huidig topscorer van de Keuken Kampioen Divisie met 24 goals. Voor Dallinga wordt het duel in de tweede ronde van de KNVB Beker een bijzonder treffen. Dallinga werd geboren in Groningen en speelde van de zomer van 2018 tot en met de zomer van 2021 voor FC Groningen. Bij de A-selectie van Groningen kwam Dallinga echter niet verder dan zes korte competitieoptredens en één wedstrijd in de KNVB beker, waarin hij niet tot scoren kwam.


Groningen is inmiddels vijf duels ongeslagen en hield Feyenoord zondag nog op 1-1. In de eerste ronde van de KNVB beker eind oktober had FC Groningen weinig moeite met Excelsior’s competitiegenoot Helmond Sport (4-0). Groningen besliste dat duel al bij rust (twee goals Postema, één doelpunt Irandust), waarna Strand Larsen, de doelpuntenmaker van afgelopen zondag tegen Feyenoord, in de tweede helft voor de vierde treffer tekende.


Excelsior schakelde in de vorige ronde IJsselmeervogels uit (0-3), dat in de Tweede Divisie actief is.


De laatste keer dat FC Groningen en Excelsior tegen elkaar speelden was in april 2019, toen De Trots van het Noorden in de eigen Euroborg met 1-0 won door een doelpunt van Paul Gladon. Destijds kwam Excelsior nog uit in de Eredivisie. Ook de twee wedstrijden in 2018 werden met respectievelijk 2-4 en 4-0 gewonnen door FC Groningen, dat dus de onderlinge statistieken mee heeft. Vorig seizoen deed Excelsior het echter stukken beter in het bekertoernooi dan Groningen. Daar waar Groningen al in de eerste ronde werd uitgeschakeld door FC Emmen, overkwam Excelsior dit pas in de kwartfinale, toen de latere finalist Vitesse te sterk bleek. Voor alle voetbalduels in de KNVB beker en de Eredivisie plaatst SportyTrader op de voetbal prognose pagina wedtips (Eredivisie wedden), voorbeschouwingen en voetbal voorspellingen: www.sportytrader.nl/voorspellingen-tips/voetbal/

UIT DE KRANT