Uitbraak blauwtongvirus bereikt Zevenhuizen

Afbeelding
Foto: Archief
Nieuws

ZEVENHUIZEN – Het hing al in de lucht en nu moet de provincie Groningen er toch aan geloven. Op een boerenbedrijf in de buurt van Zevenhuizen is het blauwtongvirus vastgesteld. Het nieuws kwam naar buiten door middel van een kaart die het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft gepubliceerd. Om welke boerderij het gaat, is niet bekend. Met de uitbraak is het de eerste boerderij in de provincie waar het dodelijke virus is vastgesteld.

De ziekte komt veelal voor bij schapen en geiten. De ziekte wordt overgebracht door kleine muggen, zogenaamde ‘knutten’. Het is hopen op lagere temperaturen, zodat de muggen zich minder laten zien. Dieren waarbij het virus is vastgesteld worden ernstig ziek en meer dan de helft overleeft het niet. De naam blauwtongvirus komt van de tong die bij een ernstige vorm een blauwe kleur aanneemt.

Symptomen en meldplicht

Verder is het virus te herkennen aan hoge koorts, overmatig kwijlen, zwelling van kop, tong en lippen, ontsteking van de kroonrand bij de hoeven, niet meer eten, veel liggen, kreupel lopen en een bolle rug. Eerder al was het virus vastgesteld in Drenthe. Onder andere in Havelte, Wapse, Beilen en vlakbij Meppel werden dieren getroffen. De uitbraak begon sinds september aan een opmars. De meeste gevallen komen voor in het midden en zuiden van ons land. De ziekte kan niet worden overgebracht op de mens. In 2009 kwam het virus voor het laatst voor. Wie de ziekte vermoedt bij dieren dient contact op te nemen met de veearts.

UIT DE KRANT

Lees ook