De winter moeten we nog niet afschrijven

weerbericht Weerbericht

Deze maand kunnen we afschrijven als het gaat om winterweer. We hebben even kunnen genieten van sneeuwbuien in combinatie met zon en schaatsen op een ondergelopen weiland. Echter, het hogedrukgebied, een uitloper van een Engels bolwerk had nooit de ambitie om haar anker boven Scandinavië uit te werpen en ons te voorzien van een portie transportkou uit het oosten van Europa. Daarvoor hebben we een krachtig hogedrukgebied met het centrum boven Scandinavië nodig en niet slechts een uitloper van een Brits exemplaar. Wanneer zo’n uitlopertje ook maar een beetje aan kracht verliest krimpt de wind onverbiddelijk naar het noorden of noordwesten en is bewolking ons deel met de bijbehorende oplopende temperaturen.
Inmiddels zijn de bordjes weer verhangen en komen we onder invloed van een volgend hogedrukgebied dat helemaal verkeerd ligt voor winterweer, namelijk boven het zuidwesten van Europa. In Spanje is de voorbije tijd overigens flink wat neerslag gevallen. Een gunstige ontwikkeling want de droogte had daar in veel gebieden behoorlijk toegeslagen. Inmiddels is de luchtdruk daar weer gestegen en zorgt bij ons voor een zuidwestelijke stroming. Daarin wordt zachte lucht aangevoerd. Actieve storingen blijven op afstand maar het ‘hoog’ ligt net te ver weg om ook zwakke storingen van ons lijf te houden.

Eén en ander betekent dat het morgen (woensdag) behoorlijk waait maar wel droog blijft. Verder zien we regelmatig de zon en is het zacht met 10 of 11 graden. Donderdag is de wind gaan liggen en staat ons een rustige dag te wachten. Eerst is er geregeld zon maar in de middag neemt de bewolking toe en in de avond en nacht volgt regen. Het wordt 8 graden. Vrijdag is het dan weer droog en staat er opnieuw een flinke wind uit het westen tot noordwesten. Met geregeld zon wordt het 9 graden.
Kijken we naar het weekend dan passeert er een storing, waarschijnlijk ergens van zaterdag op zondag met wat regen. Verder lijkt het weekend grotendeels droog te verlopen en kunnen we ook nu en dan de zon begroeten. Het wordt rond 8 graden en de wind houdt zich aardig op de vlakte. Al met al voorlopig geen winter maar het is te vroeg om de winter al af te schrijven. Februari staat voor de deur en wanneer deze zuidwestelijke stroming is uitgespeeld zou het zomaar kunnen dat er een totaal ander patroon op de weerkaarten verschijnt.

UIT DE KRANT