Wisselvallig met regen en donderdag ook sneeuw

De winter is nog altijd de grote afwezige. Het kwik ligt in de middag rond de 10 graden en deze dubbele cijfers doen eerder aan het naderende voorjaar dan aan winterweer denken. De komende dagen komt de grens tussen zachte en van oorsprong subtropische lucht en koude Arctische lucht over ons gebied te liggen. Vanaf morgen (woensdag) wint koudere lucht terrein wat donderdag zelfs tot sneeuw kan leiden. Daarna is het allemaal onzeker maar op basis van statische gegevens en de berekeningen van de meeste modellen kunnen we voorzichtig de conclusie trekken dat zachte lucht uiteindelijk de strijd zal winnen. 

Woensdag wordt een heel rustige dag bij een zwakke of matige wind uit het westen tot noordwesten. De grens met koude en zachte lucht ligt dan boven het zuiden. Daar wordt het 12 en bij ons een graad of 6. Er is veel bewolking, soms klaart het op en het blijft droog.Donderdag schuift het polaire front op de grens met zachte en koude lucht vanuit het zuiden langzaam op in onze richting. Ondertussen stroomt koudere lucht vanuit Duitsland ons gebied binnen, waardoor de temperatuur in de loop van de dag wel eens zou kunnen dalen tot dichtbij het vriespunt en de regen overgaat in sneeuw.

Donderdag kans op sneeuw

Donderdag keert het front terug en tevens zet koude lucht vanuit Duitsland de aanval in. Dat levert in de loop van de ochtend regen op bij temperaturen van een graad of 3. Gaandeweg de middag wint de koude lucht terrein en gaat de regen over in sneeuw bij een temperatuur die daalt naar het vriespunt en dus kan het wit en glad worden. Voor de beeldvorming: in Limburg is het dan 12 of 13 graden.Daarna duurt de machtsstrijd onverminderd voort. Vrijdag lijkt het kwik te gaan oplopen maar zeker is dit niet. De diverse grote computermodellen zien het front allen ergens anders liggen. Dat heeft grote gevolgen voor de temperatuur. De zachte lucht heeft vooral alsnog de beste papieren om de slag te winnen en hoe de weerstand van de koude Noord-Europese lucht uitpakt zal de komende tijd duidelijk worden.

Stuur nu jouw weerfoto in