Noordenvelders: Sietske Bakker

PEIZE- Ze is nog maar zesentwintig jaar en toch heeft Sietske Bakker een boek kunnen uitbrengen. Hoofdrolspeelster in het boek is haar psychosociale hulphond Lilly die haar door een moeilijke periode heeft weten te slepen. Ze groeide op in Zuidhorn. In haar jonge jaren merkte ze dat ze gevoelig was voor grote groepen en bij onverwachte gebeurtenissen stond ze langer stil. Na het voltooien van haar Havodiploma begon ze een fulltime opleiding tot fysiotherapeut. Daar ging het mis. Door overbelasting kreeg ze steeds vaker te maken met angstaanvallen en depressies.

Gesprekken met de psycholoog hielpen, maar waren slechts een wekelijks bezoek om haar angsten kort te kunnen ‘parkeren’. Het viel haar eerste psycholoog op dat ze symptomen vertoonde die horen bij een Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Gevangen door angsten en beklemmende gedachtes stopte ze tijdelijk met haar opleiding. Op zoek naar herkenning, kreeg ze ooit het boek ‘Zondagskind’ in handen. Het begin van haar zoektocht, die haar bevrijdde van de tijdrovende gedachtes die haar leven in haar greep hielden. ‘Ik herkende mij ontzettend in de hoofdpersoon. Een autobiografie van Judith Visser over opgroeien met autisme. De psycholoog van toen kon dus best eens gelijk hebben, alleen vond ik het toen een rare gedachte. Ik kwam voor mijn angst- en depressieklachten, wat had dat met autisme te maken.’ Op 22-jarige leeftijd werd dan toch de diagnose ASS vastgesteld bij Sietske. Ze kreeg dubbele gevoelens. Wordt dit een beperking of verrijking? ‘Vele puzzelstukjes vielen op zijn plaats. Het was een verademing, mag tegelijkertijd ook een kwelling. Het betekende ook, dat ik er niet van af zou komen en er mee zou moeten leren leven. Na een lang traject binnen de GGZ werd een psychosociale hulphond aangeraden. Ik maakte de stap van een studentenkamer naar begeleid wonen. Anderhalf jaar geleden mocht ik Lilly in mijn armen sluiten.’ Lilly is een tweejarige Golden doodle en is getraind om situaties met veel prikkels te kunnen filteren. ‘Door ASS heb ik moeite met veranderingen, hecht ik waarde aan structuur en zijn drukke plekken voor mij lastig. Het hele traject heeft behoorlijk impact gehad op mijzelf en mijn familie. Autisme hadden mijn ouders nooit verwacht, al vonden ze mij altijd wel gevoelig. Lilly ziet wanneer ik angstig word, maakt dan oogcontact of springt op schoot. Ook herkent ze lichamelijke signalen, zoals het trillen van mijn voet. Ze legt haar poot er dan op en probeert contact te zoeken.’ Sietske woonde samen met Lilly in een instelling van Cosis in Groningen, maar ze verlangde naar een dorp. Nu woont ze in Peize. Ze heeft haar eigen appartement en kan 24 uur per dag terugvallen op begeleiding. Om rust te vinden speelt ze viool, een passie die ze al op jonge leeftijd ontwikkelde. Ze gaat graag het dorp in of neemt Lilly mee in haar bakfiets naar Roden. Ze kreeg vaak de vraag of ze blind was, aangezien ze een ‘hulphond’ aangelijnd had. ‘Dat deed mij beseffen, dat veel mensen een hulphond enkel zien als blindengeleidehond. Lilly is niet getraind als blindengeleidehond.’ Om haar heftige periode en de hulp van Lilly uit te kunnen leggen aan omstanders, besloot ze een boek te schrijven. Een jaar heeft ze eraan gewerkt. ‘ASSistentiehond’ is de titel en is vorige week vrijdag uitgebracht. ‘Ik hield altijd al van schrijven, Lilly was het perfecte onderwerp. Het liefst word ik oud met haar, maar dat gaat natuurlijk moeilijk.’ Het schrijfproces was niet altijd makkelijk. Halverwege kampte ze met een zogenaamde ‘writersblock’. ‘Ik wist niet meer zo goed wat te doen. Mijn tante bracht mij terug naar de kern.’ De foto die op de omslag prijkt is gemaakt door een fotograve die portretten schoot van vrouwen met autisme voor Female Autism Network of the Netherlands (FANN). Het is een emotionele plaat van Sietske en Lilly die elkaar een high five geven, symbool voor hun onvoorwaardelijke liefde. De nicht van Sietske is grafisch vormgever en heeft de omslag ontworpen. Het boek bracht ze uit bij de net opgerichte uitgeverij Lusus Publishing. ‘Dit vond ik prettig. Het is mijn eerste boek en een van zijn eerste boeken die hij uitgeeft. We ontdekken samen alle facetten die erbij komen kijken.’ Haar boek is online te koop bij alle boekwinkels en de uitgeverij. Een boekwinkel in Utrecht heeft al aangegeven haar boek fysiek te willen uitbrengen. Een interview met het AD staat inmiddels gepland. Publiciteit waar ze nou niet per se behoefte aan had. ‘Ik vind het hartstikke leuk, maar ook spannend.’ Ze schrijft niet om beroemd te worden, maar om herkenning bij vrouwen te creëren. Nog altijd zijn stoornissen bij vrouwen moeilijker vast te stellen. Ze hoopt met haar boek anderen te kunnen inspireren en na te laten denken. Het boek kost 17,95 euro. Meer informatie: www.sietskebakker.nl.