Hoe kan ik mijn bedrijf beschermen tegen aansprakelijkheidsclaims?

Partner nieuws

De Drentse nuchterheid kenmerkt veel bedrijven in de gemeente Noordenveld. Daarom denkt menig ondernemer in deze regio dat hij niet snel te maken krijgt met aansprakelijkheidsclaims. Toch ligt dit gevaar altijd op de loer. Reden genoeg om je bedrijf hiertegen te beschermen. Helaas zijn lang niet alle bedrijven in Noordenveld en omstreken goed verzekerd tegen aansprakelijkheid. Zonde, want dit kan je uiteindelijk veel geld kosten. Om jou hiervoor te behoeden, lees je hier hoe jij je bedrijf beschermt tegen aansprakelijkheidsclaims.

Sluit een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering af
Ondernemers in Noordenveld die zich willen verzekeren tegen aansprakelijkheidsclaims, kunnen het beste een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) afsluiten. Hiermee ben je namelijk beschermd tegen het risico van bedrijfsaansprakelijkheid. Richt je schade aan bij anderen terwijl je aan het werk bent? Dan hoef jij je geen zorgen te maken. Je verzekeraar dekt deze schade dan. Dit geldt niet alleen voor schade aan personen, maar ook voor schade aan spullen van een ander. De schade wordt zelfs vergoed als deze veroorzaakt is door een medewerker of een product dat je maakt, installeert, verkoopt of importeert.

Ontstaat er (ook) schade aan je eigen spullen terwijl je aan het werk bent? Of maak je kosten omdat je bepaalde werkzaamheden opnieuw uit moet voeren? Dan heeft het geen zin om een claim in te dienen bij je verzekeraar. Deze zaken vallen bij de meeste verzekeraars buiten de dekking van een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. Dit geldt overigens ook voor schade die ontstaat door een motorrijtuig of e-bike met kenteken.

Particuliere verzekering biedt geen uitkomst
Als je op jezelf woont, is de kans groot dat je een particuliere aansprakelijkheidsverzekering hebt. Je bent dan immers verzekerd voor schade die jij, je partner, je kind, je huisdier of je woning aanricht bij een ander. Omdat deze dekking overeenkomt met die van een AVB, denk je misschien dat het niet nodig is om ook de zakelijke variant af te sluiten. Dit is een misvatting, want een particuliere aansprakelijkheidsverzekering dekt geen schade die tijdens het werk ontstaat. Als je wilt dat ook deze schade vergoed wordt, zit er niets anders op dan een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten.

Overweeg aanvullende dekkingen
De dekking van een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering is vrij uitgebreid. Vandaar dat veel ondernemers denken dat ze hiermee goed verzekerd zijn tegen aansprakelijkheidsclaims. Helaas is dit niet altijd het geval, want bepaalde zaken vallen buiten de dekking van deze verzekering. Zo ben je bijvoorbeeld niet verzekerd voor schade door een beroepsfout of verkeerd advies. Je kunt je hier overigens wel tegen verzekeren. Je breidt dan je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering uit met de aanvullende dekking beroepsaansprakelijkheid. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt ook schade door een beroepsfout of verkeerd advies van jou of een medewerker. Ook schade door een bedrijf dat je inhuurt valt binnen de dekking van deze verzekering.

Naast beroepsaansprakelijkheid kun je een AVB ook nog uitbreiden met andere aanvullende dekkingen. Een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering is hier een voorbeeld van. Hiermee verzeker je aansprakelijkheid van bestuurders, commissarissen en toezichthouders. Je hoeft je dan geen zorgen te maken over financiële schade als gevolg van onbehoorlijk bestuur of een bestuurlijke fout. Je bent niet alleen verzekerd voor fouten die je zelf maakt, maar ook voor fouten door medebestuurders. Tot slot kun je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ook nog uitbreiden met Construction All Risk (CAR). Hiermee verzeker je schade aan een bouwwerk of montageproject, schade aan bestaande bouwwerken bij een verbouwen en je aansprakelijkheid voor schade aan personen op de bouwplaats.

UIT DE KRANT