Peize wandelt weer vier avonden lang

peize wandel4daagse slot 2

PEIZE – Van maandag tot en met vrijdag liepen honderden mensen de Avondvierdaagse van Peize. Deze 42e editie van de avondvierdaagse mag geslaag genoemd worden. “We zien weer een stijgende lijn in het aantal deelnemers”, vertelt Cor Snippe namens de organisatie. ““Op een gegeven moment was er echt een dalende lijn in het aantal deelnemers met als dieptepunt slechts zeventig wandelaars. Zelf zat ik toen nog niet in de organisatie, maar ik heb begrepen dat men zich toen wel even heeft afgevraagd of ze nog wel door moesten gaan met het opzetten van de Wandelvierdaagse. Het keerpunt kwam eigenlijk toen de organisatie zo’n zes à zeven jaar geleden onder de vlag van Volksvermaken is gaan werken. Qua verzekeringen en drukwerk bijvoorbeeld, werd alles toen een stuk makkelijker. Volksvermaken maakt ook veel meer reclame, waardoor de wandelvierdaagse weer meer op de kaart staat.”

Bewust zoekt Peize aansluiting bij de jeugd. “We hebben dit jaar actief de scholen benaderd, wat erg geloond heeft. De Eskampen deed uiteindelijk met een groep van zestig deelnemers mee, bestaande uit leerlingen, ouders en de directeur. Om ook de oudere jeugd aan te trekken hebben we bewust vrijwilligers van deze leeftijd ingelijfd.” De vrijwilligers zijn volgens hem misschien wel het echte geheim van de Peizer Wandelvierdaagse. “We kunnen altijd weer bouwen op een hele trouwe groep die graag klaar staat.” Tenietgaan van de wandelvierdaagse zou Snippe eeuwig zonde vinden. “De maatschappij is tegenwoordig erg egoïstisch. Een evenement als dit staat helemaal in het teken van met elkaar bezig zijn. En het is gewoon hartstikke gezellig.”

Ondanks slecht weer op de maandag- en dinsdagavond hebben toch zeker vierhonderd deelnemers de kilometers weer afgelegd. Ze konden elke avond – minimaal vier – vijf of tien kilometer lopen langs de uitgezette routes. Onderweg wachtten traktaties als snoep, drinken en fruit, allemaal beschikbaar gesteld door de lokale ondernemingen Plus de Weerd, Café Ensing en Albertema Groente en Fruit, en daarnaast Bosma Groente en Fruit, en Heijkens Zoetwaren. De laatste avond was het onthaal feestelijk met medewerking van de Hopsingers. Deze traden op bij Café Ensing waar de deelnemers ook de welverdiende medaille in ontvangst namen.