Prachtige wagens, publiek dat er zin in had en prima weer, hoe mooi wil je het hebben?

Het grootste feest is Rodermarkt, er is gien ain die denkt aan wark!

RODEN – Kleiner en ingetogener dan anders, maar wát een feest zaterdag! Alsof heel Roden was uitgelopen om de zeven versierde wagens van de scholen te komen bewonderen. Het voelde als vanouds. Dat sfeertje, de gezelligheid op straat, glunderende kinderkoppies, muziek, hordes mensen én lekker weer, het zat er allemaal in zaterdag. Later op de avond kon je op de koppen lopen in het dorp. Zwart van de mensen was het. En de pilsjes gleden er lekker in bij het massaal toegestroomde publiek dat de ander halve meter gemakkelijk verruilde voor anderhalve centimeter.

Rond een uurtje of twaalf werden de klapstoelen al langs de straten gezet. Een uurtje later trok de bonte stoet van versierde wagens door het dorp op de eerste dag zonder anderhalve meter. De één nog mooier dan de ander. Dat er gigantisch veel werk verzet is door de klusouders van de zeven basisscholen uit Roden en Nieuw-Roden stond als een paal boven water. Kosten noch moeite zijn gespaard voor de wagens van De Marke, De Poolster, De Hoeksteen, Het Valkhof, De Parel, De Rank en De Tandem. Ook de muzikanten van Muziekvereniging Noordenveld hadden er zichtbaar zin in. De muziek en het plaatje van de op de maat marcherende muzikanten zorgde voor het ouderwetse Rodermarktgevoel. In twee rondes reden de wagens onder uitstekende weersomstandigheden door het dorp. En aan publiek geen gebrek. Vanaf de Ceintuurbaan-Zuid, de startplek, tot aan de Heerestraat stonden mensen hutjemutje op elkaar op de stoep om een glimp van de wagens op te vangen. Het leek wel de echte Rodermarktparade. Maar dat was het door het ontbreken van de bouwgroepen natuurlijk niet. Maar één ding was duidelijk: ze waren weer toe aan een beetje gezelligheid in Roden. Volksvermaken-voorzitter Lammert Kalfsbeek is blij dat er in elk geval íets door kon gaan. En dat de Scholenparade zoveel bekijks trok, was een mooie kers op de taart. ‘Ze hebben er echt iets moois van gemaakt. De wagens zijn niet door de jury beoordeeld, dus we hebben zeven winnaars!’

Ondernemer Hein Schaap gooide z’n toko er zelfs voor dicht. Hij zat lekker met zijn Deb in de tuin van Paul-Reiné van der Wijk die samen met Ellen alles uit de kast heeft getrokken om het zijn gasten naar de zin te maken. De wijntjes gingen erdoor als gemeentepils. Paulus Flokstra stond ook op de dam bij Van der Wijk. Net als Emiel en Catrin, die naar mate de middag vorderde steeds serieuzer begon na te denken over een carrièremove. Middels diepte-interviews is ze nogal wat aan de weet gekomen over de aanwezige gasten. U snapt: niet publiceerbaar voor deze Krant. Ook nog gezien: Bart Spandaw, u weet wel, de man die naast het runnen zijn eigen zaak ook nog wel eens wat modellenwerk doet, zijn vrouw Geerke, Geert van der Wijk die de redacteur van deze krant aan zijn kameraden voorstelde als de zus van Jinek en haar vroeg dat even mee te spelen, Volksvermaker Egbert de Rink (hij had dankzij het iets karige programma wat tijd voor zijn Jolanda), André en Agnes (zonder noga maar dat komt nog). De Keessie Smit van het noorden kwam later op de middag ook nog binnen zeilen. Marco Rellum (De Vries XL) maakte een relaxte indruk. Alsof –ie echt toe was aan een beetje ontspanning. Margriet Stroetinga, Boon tegenwoordig, heeft zichzelf voor de gelegenheid even lekker in het nieuw gestoken. Goedkeurende blikken van manlief Eltjo. Ruth Bandringa en haar Erik waren er, net als Gerry Poster die zich zonder zijn nieuwe duifje onderdompelde in Rodermarktsferen. Naast zijn Bruna-winkel is de ondernemer de laatste tijd nogal druk met aanloop dat weleens uit wil lopen tot de nachtelijke uurtjes. Gelukkig beschikt Poster over een aardig bestand welwillige hulpjes.

Niet gezien: een heleboel Roners die er ongetwijfeld wel waren maar verdwenen in de massa. Want van kroeg naar kroeg lopen bleek een behoorlijke opgave zaterdagavond. Monique Roossien van Mo’s Café is niet achter de tap weggeweest. Op het allerlaatste moment wist ze samen met collega Bart de Vries nog een artiest te strikken die graag van de gelegenheid gebruik maakte om nog even uit te rukken om een robbertje te zingen op een truck in hartje centrum. Je moet wat hè. Een schot in de roos bleek. Wát een feest was het. Er werd gedanst, gesjanst en geknuffeld (want dat mocht –in tegenstelling tot handenschudden- volgens minister de Jonge weer). Mooier kon het niet op de eerste dag van de nieuw verworven vrijheid. En het feest is nog niet afgelopen. Dinsdag is er paardenmarkt. Ongetwijfeld dat het dan opnieuw heel gezellig gaat worden in het mooie Roden.