Praktische tips voor het verminderen van stress

Stress is de nummer één beroepsziekte in Nederland. Ieder jaar zijn er ongeveer een miljoen mensen die risico lopen op mentale problemen zoals een burn out. Onze moderne levensstijl kan voor heel wat stress zorgen. Sociale verplichtingen, huishouden en werk zijn slechts enkele dingen waar we veel tijd en energie in steken. Toch is het enorm belangrijk dat je ook genoeg tijd maakt voor jezelf. Voldoende ontspanning kan ons helpen om gezond te blijven, zowel fysiek als mentaal. De volgende praktische tips zorgen ervoor dat je meer rust en ontspanning zal ervaren in je dagelijkse leven.

Maak verbinding met de natuur

Enkele minuten per dag contact maken met de natuur kan je gezondheid een boost geven. Als je je gespannen voelt, ga dan even naar buiten en maak een korte wandeling. Je hoeft zelfs niet per se in de natuur te zijn om de stressverlagende effecten te ervaren. Wetenschappers hebben ontdekt dat vijf minuten naar beelden van de natuur kijken, je al tot rust kan brengen.

Adem je stress weg

Ademhalingsoefeningen zijn een van de beste manieren om je te ontspannen. Ze kunnen je gestresste lichaam en geest overal en op elk moment tot rust brengen. Neem een comfortabele houding aan en leg een hand op je buik. Adem in terwijl je langzaam tot drie telt. Richt je aandacht op de beweging van je buik terwijl je in- en uitademt. Herhaal dit vijf keer of zo lang als je dat nodig vindt.

Beweeg je lichaam

Als we ons mentaal gestresst voelen, merken we vaak dat ons lichaam ook gespannen aanvoelt. Het kan helpen om je lichaam te bewegen om zowel fysieke als mentale stress los te laten. Yoga of andere sporten kunnen helpen om je lichaam en dus ook je geest te ontspannen. Wil je liever niet de deur uit om te sporten? Beoefen dan een sport die je van thuis kan doen.

Gun jezelf een time-out

Gun jezelf af en toe een dagje of enkele uren rust. Deze tijd besteed je volledig aan jezelf en vul je in zoals jij dat wilt. Dit kan betekenen dat je gewoon in bed blijft liggen en je favoriete Netflix-serie kijkt. Of dat je een gokje gaat wagen bij een leuk online casino. Op deze website vind je alvast enkele geweldige opties. Ben jij iemand die zich liever verdiept in een goed boek of drink je liever een glaasje wijn met je beste vriendin? Alleen jij bepaalt hoe jij dit moment wilt doorbrengen.

Schrijf je gedachten op

Door dingen uit je hoofd te zetten en ze op te schrijven, kun je je beter ontspannen. We hebben vaak de gewoonte om bepaalde gedachten onnodig vaak te herhalen in ons hoofd. Door deze gedachten op te schrijven, stop je de vicieuze cirkel in je hoofd en vind je meer rust. Neem bijvoorbeeld elke dag een paar minuten de tijd om stil te staan bij hoe je je voelt en wat er zich afspeelt in je hoofd. Je kunt je gedachten opschrijven in een notitieboekje of in een notitie-app op je smartphone. Maak je geen zorgen over correcte spelling en dergelijke. Concentreer je gewoon op het uiten van je gedachten en gevoelens.

Conclusie

Stress is een deel van het leven, maar dat betekent niet dat het een aanslag moet zijn op je gezondheid. De bovenstaande tips kunnen je helpen om de controle te behouden en meer rust te vinden in je leven.