Nieuwe afspraken tussen wijken Roden en Nieuw-Roden en gemeente

Afbeelding
Gemeente Noordenveld

RODEN/NIEUW-RODEN - De gemeente Noordenveld heeft nieuwe samenwerkingsafspraken gemaakt met de wijk- en dorpsbelangenverenigingen in Roden en Nieuw-Roden. Het samenwerkingsconvenant uit 2013 sloot voor hen niet meer aan op de huidige werkwijze. Hernieuwde afspraken waren daarom wenselijk.

De belangenverenigingen in Roden en Nieuw-Roden namen samen het initiatief om de afspraken met de gemeente te herzien. Het samenwerkingsconvenant was telkens stilzwijgend verlengd. De verenigingen gaven aan dat hun adviesfunctie nu niet optimaal benut wordt. Daarnaast vonden ze het zelf lastig om aan de afspraken over representativiteit te voldoen. Ze hebben samen met de gemeente gekeken op welke punten vernieuwing van de samenwerkingsafspraken wenselijk is. Met het doel om tot meer eigentijdse en realistische afspraken te komen.

Korte lijnen tussen wijk en gemeente

De afspraken zijn teruggebracht naar de essentie: samen met elkaar werken aan een prettige leefomgeving en actieve betrokkenheid in wijken en dorpen. Een van de hernieuwde afspraken is om korte lijnen tussen de wijk en de gemeente te houden. De gemeente deelt informatie op wijkniveau. Andersom geeft de wijk of het dorp signalen door aan de gemeente. Bijvoorbeeld via de gebiedsverbinder of de meewerkend voorman, die als eerste aanspreekpunt fungeren. Eens per jaar gaan de verenigingen met het college van burgemeester en wethouders om tafel om te kijken hoe de samenwerking verloopt.

De belangenverenigingen in Roden en Nieuw-Roden zijn verenigd in het ‘Platform Wijkbelangen Roden en Dorpsbelangen Nieuw-Roden’. Dit platform bestaat uit de wijkbelangenverenigingen van De Bomenbuurt/Noordhoek, De Hofsteden, Roden Centrum, Middenveld en Roderveld; ook het Buurtnetwerk Hullenveld en Vereniging Dorpsbelangen Nieuw-Roden vallen hieronder.

In gesprek met andere verenigingen

Op dinsdag 16 april zal voorafgaand aan het overleg tussen het college van B&W en de (Nieuw-)Rodense verenigingen feestelijk worden stilgestaan bij de nieuwe afspraken. Voor de samenwerking met de overige 15 dorpsbelangenverenigingen in Noordenveld blijft het huidige convenant voorlopig van kracht. Met hen gaat de gemeente in gesprek om te polsen of er behoefte is aan herziening van de afspraken.