Lentetemperaturen – zon blijft het lastig houden

De temperaturen gaan de komende dagen verder de lucht in, maar dit gaat vooralsnog niet gepaard met veel zon. Op de weekraat zien we een omvangrijk hogedrukgebied boven Rusland dat zich uitbreidt in de richting van West-Europa. Wij bevinden ons in het overgangsgebied tussen zeer zachte en van oorsprong subtropische lucht vanuit het zuiden van Europa en koelere oceaanlucht, aangezwengeld door lagedrukgebieden op de oceaan. De zachte lucht wint terrein, maar wij blijven in het overgangsgebied liggen. Dat is niet gunstig voor de kans op zon. Wel zal de natuur de komende tijd flink tot leven komen wanneer het kwik ruim 5 graden boven het langjarig gemiddelde uit zal gaan komen.
Vandaag (dinsdag) is het al zacht met 10 of 11 graden maar de komende tijd komt daar een flink aantal graden bij.
Morgen stroomt er een stuk zachtere lucht ons gebied binnen. Het wordt 13 graden. Wel gaat dit gepaard met veel bewolking. Overwegend is het droog, maar een spatje regen is niet helemaal uit te sluiten. Er waait een matige zuidwestenwind, windkracht 3 tot 4.
Donderdag stroomt er nog wat zachtere lucht ons gebied binnen dankzij de invloed van het krachtig hogedrukgebied boven Rusland dat zicht uitbreidt richting West-Europa. Het wordt 15 graden. Er is veel bewolking, maar toch kan de zon af en toe even doorbreken. Het blijft op de meeste plaatsen droog bij een matige zuidwestenwind tot zuiden, windkracht 3 tot 4.

Zacht en onbestendig

Op de grens met koelere lucht passeert vrijdag een zwakke storing met wolken en wat regen. Nog altijd wordt er hele zacht lucht aangevoerd en wordt het rond 15, misschien wel 16 graden.
Tijdens het weekend komen we zaterdag onder invloed van een ruggetje van hogedruk. Het is dan waarschijnlijk droog en de kans op zon neemt wat toe. Het kwik doet een stapje terug naar 11 graden. Zondag passeert een warmtefront met én zachtere lucht – het wordt 13 graden – maar ook met regen. Al met al kunnen we dus stellen dat er een zeer zachte zuidelijke tot zuidwestelijke stroming op gang komt die ons thermisch in lentesferen brengt. Het weerbeeld doet daar niet echt aan mee daar de zon het lastig heeft en voorlopig ook houdt.

Me e r d a a g s e             Weerbeeld        Windrichting        Wind kracht        Min temp        max..temp        zon        neerslag

wo        Wolken/wat zon        zw        2/3        4        13        20        20                                                        

do        Wolken/wat zon        z/zw        3/4        8        15        30        10                                                        

vr        Zacht met wolken en wat regen        zw        3/4        9        15        20        50                                                        

za        Droog en wat zon        w        3/4        6        11        30        10                                                        

zo        Toenemende onstabiliteit        zw        3/4        7        13        20        50