Boekenpraat

Afbeelding
Boekenpraat

Deze week is het Boekenweek! Ieder jaar zijn het weer inspirerende dagen met het boek in de schijnwerpers. Het gekozen thema voor de Boekenweek - meestal vrij algemeen en ongevaarlijk, soms wat schurend om een gesprek op gang te brengen - zorgde dit jaar voor veel commotie: De moeder de vrouw. Erg uiteenlopende reacties kwamen erop. En het was inderdaad reden voor discussie. Sommige mensen schoot het zelfs behoorlijk in het verkeerde keelgat.Wij zagen echter meteen kansen. We bedachten dat we Annegreet van Bergen en Aaf Brandt Corstius konden vragen naar Roden te komen om een lezing te verzorgen. Niet alleen moeders, maar vrouwen met een verhaal. Moeder en vrouw zijn twee identiteiten. In hoeverre zijn zij met elkaar verbonden? Het thema kent verschillende perspectieven: een moeder is niet alleen moeder, zij is ook een vrouw, minnares, manager, binnenvaartschipper of schrijver. Bovendien staat iedere moeder altijd in relatie tot haar kind, een invalshoek die in de literatuur vele markante moeders voorbracht, van Medea tot oermoeder.  


Persoonlijke tips van al onze medewerkers kunnen helpen bij het vinden van een passend boek. Niet alleen als je met een van ons in gesprek gaat, maar we brengen de tips bovendien overzichtelijk samen in de winkel. Laat je verrassen! En omdat het nu Boekenweek is, breng ik graag mijn aanbevelingen ook hier onder de aandacht.


Om te beginnen: ‘t Hooge Nest van Roxane van Iperen. Wat een aangrijpend verhaal!  Ik ben erg geïnteresseerd in onze geschiedenis en in het bijzonder in die van de Tweede Wereldoorlog. Inmiddels heb ik ook al aardig wat boeken rondom deze afschuwelijke historie gelezen. Ik durf wel te zeggen dat ’t Hooge Nest bovenaan mijn lijst van favorieten is komen te staan. Wát een boek, alsof het verhaal zich voor je ogen afspeelt. Natuurlijk weten we allemaal van de verschrikkelijke gebeurtenissen in die tijd, maar dit is zo intens beschreven dat je regelmatig even naar adem moet happen om dat wat je leest tot je te kunnen nemen en te verwerken.


Daarnaast wil ik jullie graag kennis laten maken met de heerlijke weglezer Moord op de moestuin van Nicolien Mizee, in februari boek van de maand bij DWDD. Ook over die kwalificatie zijn de meningen verdeeld. Soms zijn de besproken boeken niet aan te slepen, maar daartegenover staat dat lang niet iedereen meteen overloopt van enthousiasme als een boek door het panel genoemd is. Maar geloof mij: dit is echt een leuk, gek boek. Onder de noemer lekker lezen in de voorjaarszon. Het is spannend, komisch en een beetje absurd.,


Maar laten we Otmars zonen van Peter Buwalda niet vergeten. En Dit is mijn moeder van Tommy Wieringa, of toch liever iets meer spanning? Ga dan voor het nieuwe boek van Esther Verhoef: Façade.


Alle boekhandels in Nederland besteden ruim aandacht aan de Boekenweek. Kom langs, laat je inspireren, koop een boek en krijg het Boekenweekgeschenk Jas van belofte van Jan Siebelink cadeau. Graag tot ziens!


Femke Liemburg
Boekhandel Daan Nijman  

UIT DE KRANT