De Hullen, Roden ongenode gast

||
|| Foto: ||
(On)genode gast

Plaats: De Hullen, Roden
Datum: 21 oktober
Tijd: 11.00 uur


RODEN – Een vakantie zonder sportactiviteit? Dat is tegenwoordig ondenkbaar met sportcoaches als Wouter Meertens en Anita Scholte . En dus deden ruim 150 kinderen afgelopen woensdag mee aan een toernooitje trefbal. Inzet: een plek in de provinciale finale, ook dit jaar ergens in de gemeente Emmen. Ongenode gast nam een kijkje. En werd niet geraakt.

Je hoort hem van ver. Marco Geuken. Niet om een of ander Italiaans ijsje aan te prijzen, maar om zoon Tycho aan te moedigen. Marco is bijkans fanatieker dan de kinderen die – want daar gaat het bij trefbal om, de naam zegt het al- proberen andere kinderen met een bal te raken. Van voor, achter, links en rechts. Soms wordt een nietsvermoedend kind geraakt. Let ie net op de bal voor hem, krijgt hij een hard gegooide bal tegen z’n achterhoofd. Want ook dat is trefbal. Onverwacht en daarom heel spannend en vooral onvoorspelbaar. ‘Ik zag het vrijdag nog best somber in’, zegt Wouter Meertens. ‘Er hadden zich toen nog maar vier teams opgegeven. Dat was wel heel erg weinig. Maar zie: we hebben nu toch weer achttien teams in de zaal. Prachtig. Inderdaad, de activiteiten in de vakanties slaan aan. Daarom ook kan ik nu al melden dat ook glowball, voetballen in het donker met een verlichte bal, een vervolg krijgt. Op de vrijdag in de voorjaarsvakantie. Bovendien stellen we in tegenstelling tot vorig jaar nu ook zestienplussers in de gelegenheid om glowball te ervaren.’ Meertens kijkt tevreden de zaal in. Theo van der Veen, jongerenwerker van beroep, staat naast hem en Anita Scholte roept om. Geboren speaker die Anita, die ook al zo’n tevreden indruk maakt.
Terwijl Marco Geuken behalve zoon Tycho nu ‘jammer Guido’ door de zaal laat klinken, is ook Kees van Gemert (uit Roderesch) zijn ploegje fanatiek aan het coachen. De spannende wedstrijden worden overigens geleid door studenten van het Alfa College, al is er een peloton niet op komen dagen vandaag. Iets meer dan de helft van de toegezegde zestien arbiters komt uitrukken. ‘De rest? Zijn allemaal ziek’, zegt Wouter, die zelf niets gehoord heeft over een plotselinge griepepidemie. De arbiters die er wel zijn, kwijten zich goed van hun taken. Een jongedame fluit met een dikke sjaal om. Dat staat niet. Maar wellicht dat zij ook de eerste verschijnselen van de groep voelde aankomen en het zekere voor het onzekere nam.
Trefbal dus. Een sport die in Noordenveld nog steeds erg populair is. Zeker tijdens de gymlessen. En talent zit er ook genoeg in de gemeente. Vorig jaar won De Flint uit Nietap eerst het toernooi in Roden, om vervolgens Drents kampioen te worden in Klazienaveen. Een heel eind rijden, maar wel mooi even de beste van Drenthe. En dus is De Flint er ook nu. Winnen doen ze dit keer overigens niet. Bij de groepen 5 en 6 winnen De Coolcats (veelal kinderen van de Marke) en bij de oudste groepen blijkt De Treffers (de Hoeksteen) de beste.
De deelnemende teams dragen vrijwel allemaal een mooie naam. Zelf door de trefballers bedacht. En hoewel er veel kinderen uit dezelfde klas deelnemen, is van een schooltoernooi geen sprake. Een team met daarin vooral jongens van Het Valkhof (groep 7) heeft geen naam. TZN. Team Zonder Naam. Maar wél twee coaches. En niet de minsten. Het weinig trefzekere ploegje – valt toch wat tegen- wordt namelijk begeleid door Richard Lokhorst en Marco Rellum. Ondanks de hartstochtelijke coaching krijgen ze hun ploegje niet echt aan de praat. Wellicht had dat te maken met het gemis van de onbetwiste sterspeler. Die logeerde bij opa en oma. Vakantie en tweeverdieners, dan weet je het wel. Wouter tevreden dus. Anita tevreden en tevreden kinderen. En de ouders natuurlijk, die hun kroost zo een mooie periode onder de pannen had. Scheelde weer geld voor de oppas of crèche. En zo sneed het mes aan allerlei kanten. Opvallend: dit keer zagen de trefballers er nagenoeg allemaal sportief uit. Geen knellende shirts, geen hoofden zo rood als tomaten. Wat dat betreft lijken de inspanningen van de sportcoaches effect te sorteren. Doorgaan dus.

||
||

UIT DE KRANT