Puur Natuur-columnist Andre Brasse duikt de ruimte in

Afgelopen week hing ik een natuurfoto tentoonstelling op in het ‘Huis van Drenthe’ te Dwingeloo. Het pand stond voorheen bekend als Planetron, een informatief en modern voorlichtingscentrum voor astronomie en ruimtevaart. Terwijl ik door het gebouw liep dacht ik terug aan de tijd dat ik het Planetron bezocht. Ik zie in gedachten nog de levensgrote raket staan. Het Planetron werd geopend in 1989 en helaas gesloten in 2014 omdat de bezoekersaantallen terugliepen.
Onlangs mistte ik een gedeeltelijke maansverduistering en een voorbijrazende komeet. Ik bedacht me hoe weinig ik eigenlijk van astrologie en ruimtevaart weet. In 2022 bezocht ik nog het planetarium in Franeker. Ik was onder de indruk van de oude techniek. In 2023 bezocht ik het mobiele planetarium van de Rijksuniversiteit waarin ik een half uur sterrenkunde les kreeg. Na beide bezoeken hetzelfde gevoel. Ik weet weinig van sterren, planeten en dergelijke. Net als veel mensen om mij heen.
Best bijzonder want we zijn voor ons leven op aarde afhankelijk van zonlicht en warmte. De maanstand zorgt voor eb en vloed en dus enorme waterbewegingen op deze planeet. De kanteling van de aarde en de baan om de zon zorgen voor onze (groei)seizoenen. De draaiing van de aarde om haar as voor dag en nacht. Zou dit allemaal veranderen, dan heeft dat enorme gevolgen voor ons leven. Ook de inslag van een flinke meteoriet kan het leven op aarde volkomen in de war gooien. Dat gebeurde volgens wetenschappers 66 miljoen jaar geleden. Die inslag zorgde voor het einde van het dinosaurustijdperk.
De ruimte rondom de aarde, planeten, sterrenstelsels etc. worden overigens goed in de gaten gehouden. Regelmatig schiet er weer een raket de lucht in met mensen, satellieten en andere instrumenten. We zoeken bijvoorbeeld naar ander leven in de ruimte. Maar ook wij mensen worden goed in de gaten gehouden. Er vliegt het nodige militaire en spionagemateriaal om de aarde.
Ook onze mooie aarde wordt goed in de gaten gehouden. Vanuit de ruimte onderzoeken en meten wetenschappers wat op aarde gebeurt en maakt men haarscherpe foto’s. Zo weten we dat het klimaat op aarde de laatste jaren in hoog tempo verandert. Dat ziet er volgens onderzoekers niet goed uit. Woestijnen groeien, poolkappen en gletsjers smelten, de zeespiegel stijgt. Gebeurde dat vroeger niet? Jawel, er waren ijstijden en warme periodes maar daar deed de aarde vele duizenden jaren over en dat proces gaat nu (te) snel.
We schieten jaarlijks voor (vele) miljarden euro’s de ruimte in. Onlangs landde er weer een ruimteschip op de maan en een robot verkent Mars. Waarom? Wellicht is er leven op de maan of Mars mogelijk. Dat is goed nieuws want als de aarde straks ‘naar de bliksem’ is, kunnen we wellicht uitwijken naar bijvoorbeeld Mars. Dat is een geruststellende gedachte, toch?
Zou het een idee zijn om meer te doen aan het behoud van onze aarde? Voor zover we weten is het de enige planeet waarop (menselijk) leven mogelijk is. Een paar van die miljarden euro’s niet de ruimte in te schieten maar daarmee proberen om onze aarde te redden?
Ik dank de zon in ieder geval voor het dagelijks licht. Zonder licht geen leven en geen fotografie. Zaken waar ik graag mee bezig ben. Natuur-beleven en fotografie. Beide gebruik ik om te laten zien hoe mooi onze wereld is. Terwijl ik mijn foto’s aan de wanden van het Huis van Drenthe ophang denk ik … wat is onze planeet aarde toch mooi. Laten we er trots op zijn, respect voor hebben en goed voor zorgen.
Andre Brasse – Puur Natuur november 2023
