Norgermarkt Concours verheugt zich op duizenden bezoekers

Sport

NORG – Dinsdagavond 29 juli vormde het evenemententerrein aan het Kerkpad in Norg het hart van de aangespannen sport. Honderden Friezen, Hackneys en tuigpaarden showden zich voor hun wagens, spiders of sjezen voor duizenden bezoekers uit het hele land. Het Wilhelmus klonk voor Johan Boeve, Jan Bouwman, Alberd van Dijk en Lambertus Huckriede.
Stichting Norgermarkt Concours kreeg voor hun 37e concours van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie vier kampioenschappen toebedeeld. Naast de gebruikelijke aspecten waar de jury op let in de aangespannen sport, telde nu ook gelijkheid in houding en beweging mee. Want de hoofdprijzen werden verdeeld in twee tweespankampioenschappen en het kampioenschap voor de troika’s, waarbij drie paarden of pony’s naast elkaar worden gespannen en moeten bewegen alsof het één geheel is.
Vanaf het overdekte horecaplein en de overdekte tribunes leefde het publiek volop mee. Ten eerste in de rubriek tweespannen Fries ras om het kampioenschap van Nederland. Jan Bouwman uit Nijeveen lag dit jaar al eerder op koers voor een mooie titel, doordat hij had te kampen met pech in de wedstrijd greep hij net naast. In Norg lieten het geluk en de paarden Bouwman niet in de steek en wist de Nijevener alle Friese rijders achter zich te laten. Bouwman stuurde Claes van Henk de Man uit Spijk en Egberdina’s Arwyn van de eigenarencombinatie Bruggelink/Egberdina Hoeve. Het is een keurig gelijk naast elkaar dravend  span dat steeds mooier ging lopen. Overigens won zijn vrouw Susan Bouwman met de goedgekeurde hengst Tsjaarda 483 van Peter Jung de ereklasse en nichtje Gerbrich Elgersma was in de damesklasse de beste  met Minne van de Egberdina Hoeve.
Vervolgens waren de tuigpaarden aan de beurt. Alberd van Dijk uit Noordwolde behaalde in de jaren zestig zijn eerste tweespankampioenschap en draait nu nog volop mee. Van de parmantige Bex en de stoere Evert wist de routinier een span te smeden dat jury zeer aansprak. Hij won het regionale noordelijk kampioenschap tweespannen. In de rubrieken voor regionale rijders was Wervelwind van Lammert Tel uit Doezum succesvol. Met de eigenaar aan de leidsels won deze zwarte hengst de ereklasse en met Lucy Stevens uit Norg was Wervelwind het mooist showende tuigpaard in de damesklasse.
Op nationaal niveau streden de tuigpaarden ook in de tweespanrubriek om de titel. Hier streek Lambertus Huckriede uit het Twentse Usselo met de eer, deze tuigpaardrijder schreef al tientallen kampioenstitels op zijn naam. Hij presenteerde de vos Business van Gerrit Egberink en zijn eigen schimmel Zilver, die samen een zogenoemd Engels Span vormen. In de tandemaanspanning, waarbij Zilver voorop liep en Business de kar trok, wonnen ze half juli op de Zuidenveldtentoonstelling in Nieuw-Weerdinge ook al een nationale titel. In Norg behaalden ze hun tweede hoofdprijs van dit jaar doordat de jury hen het sterkst bewegende tweespan vond. Business won later die avond ook nog de damesklasse met Anneke Huckriede, de echtgenote van Lambertus. 
In het noorden wonen niet veel Hackneyrijders. Toch trekken ze elk jaar in grote getale met hun Hackeys naar de grote nationale concoursen in Noord-Nederland waar Norg er één van is. Ook voor hen stond er een kampioenschap op het programma. De Hackneyrijders kampten met hun troika’s om de titel, daarbij worden drie pony’s naast elkaar voor de spider gespannen. Johan Boeve staat er om bekend dat zijn aanspanningen glimmen en blinken  en dat was ook nu weer het geval. Daarnaast had de rijder uit Hattem ook de pony’s goed voor elkaar, want hij slaagde erin om de titelverdediger van 2013 voor te blijven. Dat deed hij met Rebel, Bingo en Boy’s Red Rose.
Met het “Sprookje van Norg”  werd op spectaculaire wijze dit Midzomerfestijn van de aangespannen sport afgesloten. Met één, twee, drie of vier Friezen, Hackneys of tuigpaarden voor de rijtuigen waren er meer dan 40 paarden in de baan en zo namen de rijders afscheid van Norg en zijn enthousiast meelevende publiek.

UIT DE KRANT