‘De derde klasse is een kwestie van tijd’

|
| Foto: |
Sport

Voortekenen lijken goed voor Nieuw Roden

NIEUW RODEN – Waar vind je ze nog? De voetballer die zich durft uit te spreken en van zijn ambities geen geheim maakt. Nieuw Roden heeft er zo één in de persoon van aanvaller Nick Matulessy. De gemakkelijk scorende spits keert na een seizoen CSVH (tegenwoordig HFC’15) terug op het oude, vertrouwde nest en legt de lat meteen hoog. ‘De derde klasse is denk ik met deze jonge selectie een kwestie van tijd’, laat Matulessy weten.
Nieuw Roden dus. De ploeg van trainer Jur Smit- die prima ligt bij Nij Roon en een waardig opvolger van Auke Birza bleek- speelde een prima seizoen. Een voetbaljaargang waar ze eigenlijk nooit in de problemen kwamen en aanschurkten tegen de subtoppers van de vierde klasse. ‘Het was echt heerlijk om lekker onbezorgd met het bestuur ons eerste elftal na te reizen’, zei voorzitter Ad Witlox al tijdens het seizoen. Het degradatiespook werd immers nooit waargenomen in Nieuw Roden en hoe langer de competitie duurde, hoe dichter de ploeg van Smit richting nacompetitie aanhikte. Dat lukte echter niet. Nog niet. Misschien dit seizoen dan maar, een seizoen waarin Nieuw Roden uitkomt in en wat op Oost Groningen georiënteerde vierde klasse. Smit en de zijnen spelen straks tegen tamelijk onbekende tegenstanders als Alteveer – getraind door oud-prof René Nijgh- BATO uit Winschoten, Bellingwolde, Meeden, Pekelder Boys (Boven Pekela) en Westerwolde. Onbekend en bovendien is het lastig in te schatten hoe de krachtsverhoudingen straks in de Vierde Klasse C zullen liggen. De nieuwe indeling is wel weer leuk voor het trouwe publiek. Voetbal in Oost Groningen staat overigens vooral bekend als fysiek en hard. Daar zal Nieuw Roden zich moeten tegen leren wapenen.
Behalve Matulessy versterkte Nieuw Roden zich ook met Rutger Hofsteenge (bijnaam: Schweinsteiger), eveneens afkomstig van CSVH en ook iemand met kwaliteiten. En dus mag de lat inderdaad best hoog gelegd worden dit seizoen. Smit heeft een brede basis. En – dat liet Matulessy bij zijn overstap al weten- een droomvoorhoede. ‘ Ik zie er naar uit om weer met m’n broertje te kunnen voetballen en een voorhoede te vormen met Sander en Wilco Drent. Bovendien tref ik hier weer m’n oude voetbalvrienden.’ Met een droomvoorhoede en de opgedane ervaring van vorig seizoen – met ook een sterke rol voor de opgebloeide Niels Kalfsbeek- is Nieuw Roden een niet te onderschatten tegenstander voor elke vierdeklasser. Overigens verliet Matulessy tweedeklasser CSVH niet – zoals boze tongen beweerden- omdat hij er niet kon aarden of omdat hij niet altijd speelde. ‘Ik had het goed naar m’n zin en had op een gegeven moment ook een basisplaats. Ik trainde ook vorig seizoen een jeugdteam bij Nieuw Roden, maar moest vanwege mijn eigen voetbal de wedstrijden missen. Dat wilde ik niet langer. En dus keer ik terug op het oude nest.’ Met een sterke voorhoede, met Kalfsbeek, met Hofsteenge en ‘ruwe bolster, blanke pit’ Smit op de bok kunnen er wel eens mooie dingen gebeuren dit seizoen. En anders ongetwijfeld een jaartje later.

UIT DE KRANT