“We willen mensen enthousiast maken voor de sport Survival”

Sport

BOERAKKER- Op donderdag 8 oktober gaat de Make A Wish Kids Run van start in Boerakker. In samenwerking met de gemeente Marum wordt deze run georganiseerd door Survivalteam Boerakker. De run gaat vooraf aan de 21e editie van de Cordial Survivalrun in Boerakker op 10 oktober. Wim Meilink, mede-organisator van beide runs, en voorzitter van Stichting Survivalteam Boerakker kijkt uit naar het gebeuren. “Het mooiste is om te zien dat kinderen hun grenzen verleggen.”

Vorig jaar hebben we voor het eerst de Make-A -Wish Kidsrun georganiseerd, vertelt Meilink. “Als een soort experiment om te kijken of de kinderen het leuk vonden. De kinderen waren enorm enthousiast. Maar ook de gemeente Marum. Zij waren zelfs zo enthousiast dat ze vroegen: ‘Goh, waarom organiseren jullie dit niet voor alle basisscholen in de gemeente Marum?’ Dat is dus de opzet voor deze keer.”

In plaats van 150 kinderen doen er nu ongeveer 550 kinderen mee, denkt Meilink. Van half negen tot kwart over drie wordt de Kidsrun gehouden waarbij kinderen in groepjes van tien tot twintig kinderen over het parcours gaan. Het parcours is vier kilometer en gaat deels door het water. Tijdens de Kidsrun moeten kinderen over hindernissen heen zien te komen. “Kinderen vinden het heel leuk. Het verlegt hun grenzen. Maar ook de grenzen van hun ouders. Vorig jaar was er een ouder die niet wilde dat zijn kind in oktober door het water ging. Een paar weken later zat hetzelfde kind op de training voor de survivalvereniging hier in het dorp.”

De Kidsrun begint en eindigt bij dorpshuis Oomkegast. Dat is ook het start-en finishterrein voor de Cordial Survivalrun die op zaterdag 10 oktober plaatsvindt. “Dit jaar doen daar 800 deelnemers aan mee. Van oudsher is de Cordial Survivalrun in- en rondom het dorp Boerakker. Daar doen kinderen en volwassenen aan mee. Je kunt in je eentje, als koppel of met z’n vieren meedoen. Er is een wedstrijdcircuit maar je kunt ook als recreant voor de fun meedoen,” vertelt Meilink.

Ook de deelnemers aan de Survivalrun moeten over verschillende hindernissen heen. Het parcours gaat over de weg, door een weiland of door het water. De hindernissen variëren van eenvoudig tot moeilijk. “Bij sommige hindernissen kruip je onder een net door of ga je erover heen en soms moet je ondersteboven aan een touw in apenhang vijftig meter zien af te leggen.” Bij de start krijgen deelnemers een bandje. “Op het moment dat deelnemers niet over een hindernis zijn gekomen, mogen ze het nog een keer proberen. Net zo vaak totdat het ze lukt. Als het echt niet lukt mogen ze door met het parcours, maar wordt wel hun bandje afgenomen. Dan krijgen ze veel straftijd.”

Maar er zijn ook heel veel mensen die gewoon voor de lol meedoen, zegt Meilink. “Zij vinden het leuk om een middagje door de modder te gaan,” lacht hij. Het langste parcours tijdens de run is 13 kilometer. “We hopen dat mensen het zo leuk vinden dat ze lid worden bij onze survivalvereniging in Boerakker. Daardoor kunnen de vereniging en de stichting blijven bestaan. We willen mensen echt enthousiast maken voor de sport.”

UIT DE KRANT