HFC’15 met anderhalve been in Derde Klasse; promotie Roden ver weg

Sport

Nacompetitie

REGIO – De nacompetitie is begonnen. De strijd om promotie en gevecht tegen lijfsbehoud. Roden is nog ver weg van promotie, na de 4-1 nederlaag bij TEVV. GOMOS daarentegen deed goede zaken in de eerste wedstrijd (zie verslag elders). HFC’15 staat er riant voor na de 3-1 in Siddeburen. Nieuw-Roden was in balans in Sweel. De Wilper Boys houdt nog hoop (2-1 verlies), terwijl SVMH weer een wonder nodig heeft.

Trainer Harry Zwiers van Roden had wat anders verwacht dan een forse 4-1 nederlaag bij TEVV. Het was een terechte nederlaag tegen de eerste klasser. Zwiers vond wel dat Roden meer strijd had moeten leveren. “Er zat veel spanning op bij de jongens, die hun niveau niet haalden”. Na de snelle 1-0 kreeg Roden genoeg kansen, maar wist deze niet te verzilveren. Na de 2-0 volgde al snel 3-0 en uiteindelijk 4-1. “We zijn niet kansloos. Als het klopt – en dat weet ik niet zeker- moeten we minimaal met drie doelpunten verschil winnen. De thuiswedstrijd is komende donderdag in Roden.

Nieuw-Roden kwam in Zweeloo niet verder dan 1-1 tegen Sweel, uitkomend in 4D. In de laatste seconde scoorde Nick Matulessy de gelijkmaker. Het was een moeilijke wedstrijd van de kant van Nieuw-Roden. “We deden niet waar we goed in zijn: in balbezit spelen en het positiespel”, doceerde Jur Smit. Met de 1-1 kan het nog alle kanten op. Komende donderdag de tweede wedstrijd, dan aan de Zevenhuisterweg. Wanneer Nieuw-Roden als winnaar uit de strijd komt, moet het een uit en thuiswedstrijd spelen tegen Ter Apel. Nieuw-Roden mist donderdag Wilco Drent en Niels Kalfsbeek, vanwege gele kaarten en daarnaast Sander Drent die door zijn knie ging. Pleister op de wonde is dat andere spelers terugkomen.

HFC’15 staat met anderhalve been in de derde klasse, na de riante 3-1 winst in Siddeburen. In een niet goede, maar wel spannende wedstrijd was het Joran Tel- die al vroeg de kans op 0-1 liet liggen-, alsnog scoorde, nadat hij alert reageerde op een hard genomen vrije trap van Frank Volkers. Diep in de tweede helft zorgde Michel IJpema voor 0-2 en zaten de Hoogkerkers op rozen. Het werd toch nog even spannend nadat uit een hoekschop Siddeburen tegen scoorde. Maar een individuele actie van Jelle de Lange betekende de 1-3 en een goede uitgangspositie voor de return. HFC mag zondag zelfs nog verliezen, maar met niet meer dan twee doelpunten. De derde klasse is binnen bereik.

“We leven nog”, sprak Theo Scheltenga uit, de leider van De Wilper Boys, dat met 2-1 verloor bij vierde klasser RKO, dat staat voor de fraaie naam ‘Rutten Komt Op’. De Wilp speelde een dramatische eerste helft, maar werkte na de pauze keihard en beet meer van zich af. Dit resulteerde in de laatste minuut nog voor een dragelijker resultaat. Arjen van der Kaap was de maker van de 2-1. Donderdag om 19.00 uur wordt aan het Plantsoen de terugwedstrijd gespeeld. De winnaar blijft vierde klasser. De verliezer krijgt nog een tweede kans in een tweeluik met De Walden.

SVMH verloor aan de Wieken met 1-3 van Zandhuizen. “Een domper. We hadden op meer gehoopt en misschien daardoor op meer gerekend”, reageerde voorzitter Ritske Tuinstra. SVMH werd afgetroefd op inzet en effectiviteit. “Dat heeft ons genekt”. Donderdag de return. In het gunstigste geval blijft SVMH vierde klasse. Bij een slecht resultaat is er nog een herkansing tegen Langweer.

Haulerwijk heeft een grote stap gezet richting promotie naar de vierde klasse, na knappe winst op Oudestreek. De spelersgroep schrok vrijdag doordat trainer Theo Donker na een wedstrijdje in elkaar zakte en voor onderzoek naar het ziekenhuis moest. Donker was er zondag dan ook niet bij. “Het was een extra motivatie voor ons, om voor hem strijden”, zei Janus Pol. Na de snelle 0-1 werd het ook 0-2. En dat tegen een veel beter Oudestreek. “We konden hen puur op karakter afhouden van score”. Het werd nog wel 1-2. Haulerwijk heeft nu zondag thuis aan een gelijkspel genoeg voor promotie.

UIT DE KRANT