‘Team’ Peize nog niet klaar voor de Grote Derby

|||
||| Foto: |||
Sport
Kans nacompetitie nihil; Simon Wekema kan verschil niet maken
PEIZE – ‘Team’ Peize is nog niet klaar voor Roden, komende zondag aan de Norgerweg (aftrap 14.00 uur). Dat kan wel geconcludeerd worden na de 1-1 tegen VV Ruinerwold. Het vorige vrije weekend werd in het kader van ‘teambuilding’ georganiseerd, maar daarvan was weinig te merken in de wedstrijd tegen Ruinerwold dat met Peize nog vecht om de vierde plaats, die recht geeft op deelname aan de promotie/degradatiestrijd. Peize had moeten winnen,  vonden de blauw-zwarte supporters (erg weinig in getal), maar liet dit na. Cruciaal was de gemiste penalty van Simon Wekema.
De inzet werd knap gepakt door doelman Ewout Knol- in ogen van de meegereisde Ruinerwold-aanhangers de beste keeper- , in de herkansing werd alsnog raak geschoten, maar scheidsrechter Mulder keurde de treffer af omdat de keeper de bal al in de hand had. Wekema is de bepalende speler bij Peize. Na zijn lange blessureleed is hij weer terug en liet zich in het eerste kwartier gelden. Bij de eerste gelegenheid kwam Knol uit zijn kooi, wilde koppend wegwerken. Wekema zag zijn kans schoon en volleerde op het lege doel, de bal belandde net naast. Na een te zachte inzet van dribbelaartje en clubtopscorer David Kruizenga, had Wekema even later wel succes. Kruizenga ging de een-twee aan, de rechtsbuiten trok naar binnen en haalde uit in de korte hoek: 1-0. Het ‘Drentse kwartiertje’ was overduidelijk voor de noordelijke ploeg van de provincie. Opmerkelijk wel dat Wekema steeds vrijgelaten werd. Een eerste wapenfeit van het in Ajax-tenue spelende Ruinerwold was een kopbal van dichtbij van Marcus Koetsier, een van de bepalende spelers bij ‘Ruunerwold’. Peize bleef de toon aangeven en na een kopbal van Tom van Leijsen, die net over zeilde, was het opnieuw Wekema die op aangeven van Frank Joosten Wekema een ideale kans kreeg. Weer geheel ongedekt kon hij van de rechterkant de hoek uitzoeken, de poging was hard, maar onzuiver. Pech vervolgens voor Danny Kregel die van heel ver het doel onder vuur nam. De spetter ketste af op de buitenkant van de paal. In het laatste kwartier werden de bezoekers dreigender en serieus gevaarlijk. De kansen werden niet slim uitgespeeld, constant liepen de voorwaartsen buitenspel.. Maar op slag van rust viel toch de 1-1. Opnieuw dacht Peize aan buitenspel, maar scheidsrechter Mulder was duidelijk in zijn oordeel: “die nummer 3 stond er nog achter”. En dat was Ronald Sloots. Wekema was woest: “let nou eens op man!”, foeterde hij. Ja, het was onoplettendheid in een niet zekere defensie. Aan de andere kant had Peize met 2-0 kunnen rusten.
Beide ploegen waren aardig aan elkaar gewaagd. Ruinerwold was een mooie test voor Roden vanwege de lengte en kracht. Een groot deel van de tweede helft verliep gezapig. In het laatste deel leefde het duel (niet hoogstaand, mede door de harde wind, wel veel strijd) weer op. Want met een gelijkspel schoot met name Peize niets op. Op een scherpe voorzet van Wekema reageerde Van Leijsen attent, liep in, maar schoot in riante positie ver naast. Dan het moment, waaruit de penalty werd gegeven. Ewout Kleene strekte zijn arm bij een hoge bal en beroerde de bal met de hand. Na de gemiste elfmeter was het de opkomende back Jarco Westerhof die op het doel kopte. De inzet werd van de doellijn gewerkt. Peize had de beste papieren voor de overwinning. In het verleden stonden de blauwhemden ook eens voor tegen dezelfde tegenstander en kregen toen de 2-2 in de laatste seconde nog om de oren. Het leek nu andersom te gebeuren. Ruinerwold raakte achterin behoorlijk in paniek bij het aandringende Paais. Het wachten was op de 2-1. Maar de gasten kwamen toch weer onder de druk vandaan. Een doelpoging van Koetsier was te simpel om de solide keepende Lennart Renkema te verschalken.  Een voorzet van de flank van Kevin Loof leverde een scrimmage op voor het Peizer doel.  En een hoekschop leidde tot een kans voor Mark Brinkman. Ook hier brachten de verdedigers redding op de doellijn. De Zuid-Drenten hadden nu weer het meeste aandeel. Vijf minuten voor tijd leek de Hopbel-ploeg toch nog met de winst te strijken. Doelman Knol verrichtte een wereldredding op een enorme dreun van Wekema. Een tweede kans was een vrije trap, die genomen werd door Kregel, maar de bal vloog meters naast. Het laatste wapenfeit was een kopbal, die ook geen doel trof. En dus bleef Peize steken op een gelijkspel. “Dan rest ons alleen nog de eer van Noordenveld”, oordeelde bestuurslid Gerard Mensinga. Alle ogen zijn vanaf nu gericht op Roden. Een doorgewinterde Peizer supporter en oud-eerste elftalspeler denkt al te weten hoe het gaat aflopen. “Die van Peize zijn allemaal van die ‘onderdeurtjes’. De lengte van Roden, dat gaat de doorslag geven.” Maar Roden moet nu ook perse winnen – GAVC won, DTD verloor- om nog aanspraak te maken op de titel. Ook Peize zal de drie punten moeten pakken, om via de achterdeur nog te promoveren. Kortom: niets zal cadeau worden gegeven. Het belooft een meer dan ooit spektakelstuk in het Rodense.
Peize-Ruinerwold 1-1; Scoreverloop: 8. Simon Wekema 1-0, 44. Marcus Koetsier 1-1; Scheidsrechter: Mulder (Vries); Gele kaart: Frank Joosten (Peize), speler Ruinerwold; Toeschouwers: 100
Opstelling Peize: Lennart Renkema, Arnold van der Ploeg, Ronald Sloots, Stephan Belksma, Jarco Westerhof, Niels Guchelaar, David Kruizenga, Danny Kregel, Tom van Leijsen (70. Patrick Kosters), Frank Joosten, Simon Wekema
Ster van Het veld: Simon Wekema (Peize). Ondanks de gemiste penalty en uitgelezen kans toch de man waar het om draait bij Peize. Heeft een ferme trap, drang naar voren, is brutaal, acties in huis. Moet echter wel wedstrijden beslissen.
|||
|||
|||

UIT DE KRANT