Johan Kamphuis: ‘Kevin van Veen verdient alle steun’

Foto: Pro Shots
Foto: Pro Shots Foto: Marcel van Dorst
Sport

Het wordt steeds erger. Nee, ik heb het niet over de plastic bekertjes die op het veld worden gegooid. Waarschijnlijk is er nog nooit zo weinig gebeurd vanaf de tribunes. Inmiddels is ieder druppeltje bier voor de KNVB er één teveel en reden om wedstrijden te staken en dus ligt de macht bij het publiek. We snappen toch allemaal zijn frustratie. Vrouw zwanger, woont in Schotland. Voelt zich ongetwijfeld alleen en Van Veen heeft niet kunnen inschatten hoe dit gescheiden leven van een zwangere vriendin zou zijn.

Dan nog de haat op sociale media en de doodwensen vanaf de NAC tribune. De beste man heeft de 20.000 toeschouwers 35 doelpunten beloofd en bakt er voorlopig weinig van, al scoorde hij tegen NAC twee zeer fraaie goals. Hij is dan ook niet zelf de hoofdschuldige aan zijn matige prestaties. Tegen NAC kreeg hij één goede voorzet die hij ook direct buitengewoon bekwaam met het hoofd retrograde tegen de touwen joeg. Maar nog altijd wordt het spel niet op de spits afgestemd en zijn bruikbare voorzetten even schaars als punten. Met zijn prachtige doelpunt maakte hij duidelijk hoe hij aan 35 doelpunten dénkt te komen, maar met deze tactiek nooit kán komen.

Doelman Verrips had nooit in de basis mogen beginnen en Lukkien had hem in de rust in de kleedkamer moeten laten. De falende doelman is al ruim een jaar een bron van onrust; balverlies en bijna iedere tegengoal is houdbaar. Het niet ingrijpen van Lukkien kost de ploeg dure punten. Bij de eerste tegengoal ging hij niet vrijuit, de tweede en derde waren blunders.

Terug naar Van Veen, die zijn doelpunt stond te vieren met het publiek van de tegenstander. Wat dan weer beloond wordt met een gele kaart. De KNVB is volkomen doorgeslagen. Doodswensen vanaf de tribune naar zijn ongeboren kind blijven onbestraft, maar als hij vervolgens zijn voeten laat spreken en zo wraak neemt en juicht, krijgt hij straf. Het is de wereld op zijn kop.

Daarbij: zowel een bekertje bier als juichen voor het publiek van de tegenstander horen bij voetbal. Het is emotie. Overal op de wereld gebeuren de meest vreselijke dingen. Laten we een plastic bekertje bier koesteren. Laten we frustraties van elkaar een beetje verdragen. Een beetje begrip voor iedereen. Zodat voetbal emotie blijft met alle menselijke trekjes van dien. Zolang er geen supporters het veld op komen of mensen elkaar beschieten met vuurpijlen is er niets aan de hand en geen enkele reden om zulke vergaande maatregelen te treffen. Van Veen schopte uit het niets een bal in het netje. En uitte zijn frustratie met gebalde vuisten voor de NAC tribune. Het is me wat. Het gevolg was een bierdouche. Dat is wat het was en dat is wat het had moeten blijven.

Het wordt tijd dat Gudde ook technisch directeur trainer Lukkien voor de keuze stelt. Of hij stelt zijn systeem af op Van Veen óf hij stuurt de spits terug naar Schotland en dan kan de directeur zijn verlies beter nemen. Lukkien is tot op heden niet van plan buitenspelers op te stellen die hem van aanvoer voorzien en de man is diep ongelukkig. Geen schim van wat hij vorig jaar was, zo gaf hij onlangs zelf aan. Straks is hij vader. Staat zijn vrouw er alleen voor en het ‘vaderzijn’ op afstand zal hem zeer waarschijnlijk nog minder bevallen dan zijn huidige situatie. Iemand is voetballer, maar vooreerst mens. Die lekker in zijn vel moet zitten om te presteren.

Goede voorzetten en doelpunten kunnen hem helpen. Zonder dat is hij diep ongelukkig en nutteloos.

Kevin van Veen verdient alle steun. Vanuit het veld en tribune. Het is voor FC Groningen de enige hoop op doelpunten en betere tijden. Maar belangrijker, hij verdient het als mens.

UIT DE KRANT