Roelof Luinge verricht de loting voor het 36e Leekster Zaalvoetbalgala

Afbeelding
Foto: Tieme Dekker
Sport

LEEK - Voorzitter Marja Wardenier opende de avond voor de aanwezigen in het Sportcentrum Leek. Na haar inleiding wordt de aftredend voorzitter verrast door Jur Engels van de Culturele Raad van Leek. Normaal is de gewezen beleidsmedewerker van de Gemeente Leek niet zo van het voetbal maar bij deze loting is hij present om de organisatie Leekster Zaalvoetbalgala te eren in de vorm van het uitreiken van De Leekster Tak. De 36e editie staat op het punt van beginnen, maar in de afgelopen 35 jaar heeft het zijn waarde voor de gemeenschap en wijde omgeving van Leek wel bewezen. De organisatie verdient het om op deze wijze te worden erkend.

De loting procedure is in een nieuw jasje gestoken. De bekende ballen zijn er nog wel maar de stroken en klittenbandjes zijn er niet meer. In plaats daarvan komt alles via een digitaal scherm direct zichtbaar op een scherm. Daarnaast zijn de 5e klassers met de laagste 4e klassers uit de coefficiëntenlijst toegevoegd. Door de afwezigheid van gerenommeerde ploegen komen nieuwe ploegen in aanmerking om op de finale avond in de B finale op 6 januari te schitteren.

In het A toernooi stromen Westerkwartier en VAKO direct in door hun goede ranking op de coefficiëntenlijst. Jammer dat GOMOS, Haulerwijk en Zuidhorn op de 36e editie ontbreken. Met 12 deelnemende ploegen in het B toernooi zullen er uiteindelijk 2 teams doorstromen naar het A toernooi. Het A toernooi zal dan met 6 poules van 4 teams, waarvan de 1e speelavond van het A toernooi op Woensdagavond 20 december zal aanvangen. Vrijdag 22 december volgen de volgende 2 poules en zaterdag 23 december worden de laatste 2 poules gespeeld. De nummers 1 en 2 van de 6 poules gaan door naar de 2e ronde aangevuld met de beste nummers 3. De 2e ronde vindt plaats op vrijdag 29 december en zaterdag 30 december. Van deze 4 poules gaan de nummers 1 en 2 door naar de finale avond op zaterdag 6 januari.

Na deze inleiding start de welbekende en veel besproken scheidsrechter Roelof Luinge zijn verhaal. De voormalig betaald voetbalscheidsrechter vertelde veel anekdotes over zijn reis in de voetbalwereld. De in Eelde Paterswolde opgegroeide Luinge woont sinds 24 jaar in Bussum. De liefde heeft hem daar naar toe gelokt. Na meer dan 850 wedstrijden in het betaalde voetbal te hebben gefloten en 13 jaar in de hoofd- en 1e klasse, fluit Luinge nu als 68-jarige in zijn eigen regio. Real Madrid – Juventus was zijn mooiste wedstrijd ooit. Veel verhalen vertelde hij ook over de derde helft waarvoor hij af en toe ook op het matje moest komen bij de bond, maar ontspanning hielp hem ook door zijn goede tijd in de arbitrage. Een etentje met voetballer Blind in Groningen of een casinobezoek, dat zou nu echt niet meer kunnen. De wereld van de arbitrage is wel heel erg veranderd. Uiteraard door social media, maar nog meer door de korte lontjes op het veld en op de tribunes. Luinge mist nu teveel persoonlijkheden in het korps van de arbitrage.

De organisatie hoopt op een succesvol en zeer sportief toernooi waarbij de waarden en normen worden nageleefd. Het bestuur heeft er zin aan en voor 2 bestuursleden, waaronder voorzitter Marja Wardenier-Adema en penningmeester Paul Bolwijn, zal dit het laatste toernooi zijn.

UIT DE KRANT