Damclub Roden/Leek overklast door Heerenveen

Sport

RODEN/LEEK - In de vijfde speelronde in de landelijke Eerste Divisie A werd het eerste team van Damclub Roden/Leek overklast door Heerenveen. De Friese titelkandidaat haalde in eigen huis overtuigend, maar gezien het spelbeeld geflatteerd, uit met een 13-3 overwinning.

Roden/Leek trad in de uitwedstrijd op volle sterkte aan. Na drie uur spelen opende teamleider Fokke Smid op bord zeven met een degelijke remise de score: 1-1. Kort hierop deelde ook Jaap Huizinga op bord zes met zijn tegenstander de punten: 2-2. Omdat Jannes de Vries op bord acht een schijf voorsprong had en er op de vijf resterende borden sprake was van evenwicht, mochten de bezoekers hopen op een gunstig resultaat.

Tegen alle verwachtingen in zakte Roden/Leek in het vierde speeluur als een kaartenhuis ineen. Op bord vijf nam de tegenstander van Han Braakhuis ten koste van drie schijven een dure, maar winnende damcombinatie: 4-2. Een paar minuten later verspeelde Evert Faber op bord twee een zeker lijkende remise: 6-2. Tot overmaat van ramp raakte De Vries zijn schijf voorsprong weer kwijt, om vervolgens in het eindspel zelfs nog te verliezen: 8-2. Toen ook topscorer Bert Begeman op bord vier verloor was de nederlaag een feit: 10-2.

In het vijfde speeluur nam het verlies nog grotere vormen aan. Vanuit een gelijkwaardige stelling ging kopman Henk Dijkstra op bord drie in het eindspel toch nog onderuit: 12-2. Op bord één leverde Jouke de Haan een topprestatie door tegen de sterke Sjoerd Koopman, een speler met 200 ratingpunten hoger, remise te maken: 13-3. Door deze ruime nederlaag staat Roden/Leek met vier punten in de middenmoot.

In de landelijke Tweede Divisie A behaalde het tweede team van damclub Roden/Leek haar derde overwinning. In eigen huis werd het eerste team van Warffum met 9-7 verslagen. In de voorlaatste partij bracht Henk van den Berg met een fraaie remise de stand op 8-6. Toen in de slotpartij Lammert van der Sluis tegen de sterke Nico Werkman (345 ratingpunten hoger), in het recente verleden damkampioen van de provincie Groningen, remise speelde, was de verrassende overwinning een feit.

UIT DE KRANT