Is Lukkien de juiste man op de juiste plaats?

GRONINGEN, Euroborg Stadium, 11-08-2023 , season 2023 / 2024 , Dutch Keuken Kampioen Divisie. during the match Groningen - Jong Ajax, final result 4-1, FC Groningen player Kevin van Veen
GRONINGEN, Euroborg Stadium, 11-08-2023 , season 2023 / 2024 , Dutch Keuken Kampioen Divisie. during the match Groningen - Jong Ajax, final result 4-1, FC Groningen player Kevin van Veen Foto: Erik Pasman
Sport

Is Dick Lukkien de juiste trainer voor FC Groningen? Speelt hij het juiste systeem? Stelt hij de juiste mensen op? Relevante vragen waar ieder zo zijn eigen gedachten over heeft. Lukkien heeft in ieder geval de drie punten gepakt tegen Eindhoven waar wel een onterechte rode kaart voor nodig was.

Voor aanvang van het seizoen beloofde de Veendammer aanvallend en dominant voetbal. Bij Emmen speelde hij vaak in een soort 3-5-2 systeem en bij Groningen hangt het een beetje tussen 4-2-2-2 en het Emmen-systeem in. Waarschijnlijk droomt Lukkien van fantastisch combinatiespel, maar in de praktijk komt er weinig van terecht. De prestaties spreken evenmin in zijn voordeel wat hij zelf natuurlijk als geen ander beseft. Lukkien heeft een bepaalde spelopvatting en daar houdt hij aan vast. Een systeem met twee echte vleugelspitsen, die de technische leiding verzuimde aan te kopen en een diepe spits voorin, waar Van Veen het beste bij rendeert, is niet zijn favoriete speelwijze. Daar is iedere trainer uiteraard vrij in. Het is echter moeilijk te begrijpen dat de speler die een half miljoen kostte en zelfs voor Eredivisiebegrippen een kapitaal salaris verdient, al vanaf dag één niet in zijn kracht wordt gezet. Hij moest bij Groningen op een heel andere manier voetballen dan hij gewend was en het is niet de eerste spits die tegen dit probleem aanloopt. Dat lijkt een typisch FC Groningen probleem. Ook een andere grootverdiener, Bacuna moet genoegen nemen met een plaats op de bank. Ook hij verdient een meer dan gemiddeld Eredivisiesalaris. De feiten zijn dat je allerduurste spelers die de club aan de hand zouden moeten nemen naar de Eredivisie op de bank zitten. In alle eerlijkheid en zelfs door de meest roze supportersbril kun je dan toch niet spreken van evenwichtig en verantwoord beleid. Eerder heeft het iets weg van Russische roulette.
Lukkien heeft recht op zijn eigen spelstijl. Welke spelstijl je ook kiest, het gaat om FC Groningen en met welk doel en beleid een speler wordt aangetrokken. Intensiteit is het woord dat bij de trainer van FC Groningen centraal staat en je kunt niet anders dan toegeven dat het hier doorgaans niet aan ontbreekt. Alleen is FC Groningen een voetbal- en geen atletiekclub. Postema en van Bergen lopen als opgejaagde herten over het veld en de data zal ongetwijfeld rood uitslaan bij al hun kilometers. Creativiteit is het waar ze het aan ontbreekt. Daar kunnen zij niets aan doen. Ook op het middenveld zijn de spelers niet complementair aan elkaar. Het is te veel van hetzelfde. Alleen Valente onderscheidt zich met zijn creatieve manier van voetballen, maar staat als een soort linker nummer ‘10’ opgesteld daar waar een linie lager hem beter zou passen. Het gebrek aan creativiteit in de groep is Lukkien niet aan te rekenen, evenmin het gebrek aan een ‘boefje’ op het middenveld. Het is eigenlijk een elftal met veel best behoorlijke voetballers, maar het vult elkaar niet aan. De selectie is nog altijd niet in balans en hopelijk kunnen Han Berger en Henk Veldmate daar tijdens de winterwindow verstandige dingen in doen.
FC Groningen heeft met de keuzes van Wouter Gudde enorme financiële risico’s genomen. Promotie is een must om de ‘Trots van het Noorden’ met de huidige status te laten voortleven. De club staat op een groot kruispunt in de geschiedenis. Niet promoveren zal enorme consequenties hebben die we rustig als dramatisch kunnen omschrijven. Het is voor FC Groningen de ‘dood of de gladiolen’. Leven of doodbloeden.
Intensiteit doet er toe, maar zonder doelpunten is het als een snelle postbode die zijn ronde doet zonder post. Van Veen is niet de snelste maar kan één ding als de beste: de post bezorgen. Zoek iemand die hem de post aangeeft want hij zou wel eens heel belangrijk kunnen zijn op het grote kruispunt waar FC Groningen zich bevindt. Is Lukkien de juiste man op de juiste plaats? Maak een afspraak met van Veen, lap hem op, haal hem uit zijn dal, kies een mooi bruin café uit en drink een paar goede whisky’s, want van Veen zou het antwoord op die vraag zomaar eens kunnen zijn.

UIT DE KRANT