De derby die geen derby werd

Afbeelding
Foto: ERIK VEENSTRA
Sport Wedstrijd van de week

NIEKERK - De derby tussen Niekerk en Westerkwartier mondde uit in een wedstrijd waar Niekerk de tegenstander overklastte. Het team speelde enthousiast en werkte goed samen, waar Westerkwartier de samenhang niet kon vinden. 

Niekerk liet vanaf de beginfase zien dat het beschikt over een vaardig voetballend team. Met de nodige energie en inzet werd Westerkwartier achteruit geduwd. De vele lopende mensen vanaf het middenveld en de beweeglijke spitsen waren in deze fase lastig voor Westerkwartier om vat op te krijgen. Balverlies in de voorhoede van Westerkwartier, waar een overtreding door de scheidsrechter over het hoofd werd gezien, de organisatie achterin stond niet goed en de spitsen van Niekerk waren sneller dan de verdedigers van Westerkwartier. Ger Ausma maakte er met een mooie lob over keeper Wiersema 1-0 van. Dat was op dat moment terecht. 

Westerkwartier ging beter spelen en liet zich meer op de helft van Niekerk zien. Op de linkerkant werd Jurgen van der Veen regelmatig gezocht. Hij kwam eenmaal door tot de achterlijn en zijn voorzet bereikte spits Willem Pieter Wouda. Zijn kopbal ging aan de verkeerde kant van het doel van keeper Ottens langs. Een doelpunt van Daniel Jonker werd wegens vermeend buitenspel afgekeurd. Westerkwartier deed zeker niet onder voor Niekerk. De laatste pass om een speler in stelling voor de goal te zetten, kwam veelal in de voeten van een speler van Niekerk. De ploeg van scheidend trainer Kramer beschikt over jonge honden die met veel enthousiasme spelen. Veel beweging en samenwerking maakt het tot een goed geheel. De gebroeders Zuidersma zijn hier een voorbeeld van. Ze schuwen het duel niet en kunnen daarnaast voetballend van waarde zijn. De slimme Ger Ausma en Brian Wiersma zijn snel en handig en maken het verschil voorin. Aanvoerder Hidde Kijf zorgt voor power en diepgang waardoor het lastig voor een tegenstander is om dit op te vangen. Bij Westerkwartier zat er totaal geen diepgang in tijdens de eerste helft. Trainer Wardenier bracht dan ook 2 nieuwe vleugelspelers, Sale Rozema en Maurik de Vries. 

Westerkwartier begon niet goed aan de tweede helft. Slordig spel en veel balverlies leidde dan ook de 2-0 door Hidde Kijf in. Kijf liep zijn tegenstander na een combinatie voorbij en kon vrij inschieten. Niekerk kreeg vele kansen om de score verder uit te breiden. Invaller Wouter van der Heide had zeker 2 doelpunten op zijn schoen maar hij mistte. Wat kon Westerkwartier hier nog tegenover zetten. Het spel werd slechter en de samenhang in het team was er niet meer. Die samenhang had de ploeg van Wardenier de laatste maanden zeker laten zien, want de punten werden binnen geschraapt. De tweede helft kon Westerkwartier Niekerk niet verontrusten. Met enkele vrije trappen had het nog terug in de wedstrijd kunnen komen. De slecht genomen vrije trappen waren Illustratief voor het spel van Westerkwartier. Het creëerde geen enkele mogelijkheid in de tweede helft. Het ontbrak aan creativiteit en diepgang. De wissels brachten niet het gewenste resultaat. Met maar 18 doelpunten voor heeft Westerkwartier veel te weinig doelpunten gemaakt en dat wreekt zich steeds meer. Niekerk kan en mag hopen op een vervangende periode als HS’88 kampioen wordt. Het krijgt in de resterende wedstrijden nog een aantal pittige tegenstanders uit de bovenste plekken. Voor Westerkwartier wordt het overleven en zorgen dat het team bij elkaar blijft en deze wedstrijd vergeet en zich focust op de laatste 6 wedstrijden.

Niekerk: Ottens; Huizinga; J.Kijf;Noorman; Guikema; S. Zuidersma; J. Zuidersma; Grealer; Ausma; H. Kijf; Wiersma(Kazemier); Van der Veen(van der Heide).

Westerkwartier: Wiersema; HJ. De Boer (Boerema); de Wit; Twijnstra; T. de Boer; L. Dijk (Hulshof); R. Dijk; van Esch; van der Veen(Rozema); Wouda; Jonker(de Vries)

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

UIT DE KRANT