Euroborg, 10 mei 2024: we waren er bij!

GRONINGEN, 10-05-2024, Stadion Euroborg, Dutch Keuken Kampioen Divisie, season 2023 / 2024. Match between FC Groningen and Roda JC. Groningen celebrates their promotion to the Eredivisie
GRONINGEN, 10-05-2024, Stadion Euroborg, Dutch Keuken Kampioen Divisie, season 2023 / 2024. Match between FC Groningen and Roda JC. Groningen celebrates their promotion to the Eredivisie Foto: Paul Meima
column Johan Kamphuis Sport

Een prachtig doelpunt maken, een beslissende steekpass. Een bal uit de bovenhoek duiken of een harde tackle op de bal. Kwaliteiten die vaak het verschil bepalen tussen winnen of verliezen. Ook op de memorabele avond in een kokende Euroborg afgelopen vrijdag waren ze weer aanwezig. Net als Thom van Bergen. Niet de grootste stylist van het team, maar hij beschikt wel over andere vaardigheden. Thom is onvermoeibaar, snel, beschikt over een behoorlijk inzicht, is betrokken bij doelpunten en maakt ze nu en dan zelf. Maar bovenal, Thom doet de juiste dingen en nog belangrijker, hij doet het op het juiste moment. Dankzij Thom zat de Euroborg vol en dankzij Thom zijn kopballetje diep in blessuretijd in Velzen-Zuid werd de wedstrijd tegen directe concurrent voor promotie Roda JC de finale die op een ouderwets Groningse manier werd gewonnen. Mentaal onbreekbaar en met superieur machtsvertoon die aan oude tijden deed denken, de Euroborg als onneembare veste. Thom sloeg toe op het juiste moment. Thom draaide op een voorzet van Postema makkelijk weg bij zijn tegenstander en wilde in de draai schieten. De verdediger van Roda zat er tussen maar Thom gaf met alles wat hij had nog net zoveel druk op de bal dat die vervolgens bij Schreuders voor de voeten kwam die hem alleen maar in een leeg doel hoefde te schuiven.

Thom zal waarschijnlijk nooit topscorer van een club worden, maar is inmiddels wel de belichaming van een kwaliteit die FC Groningen onder Lukkien tot kunst heeft verheven. Dingen doen op het juiste moment. Zoals een reiger uren kan wachten op het juiste moment om zijn kikker te vangen. Vorig jaar december kreeg Dick telefoon van een van de leden van de RvC. Of hij per direct trainer wilde worden. Dick wilde het maar Lubbers ging er voor liggen en wilde een miljoen. Het was niet het juiste moment. Daarom begon Dick pas dit seizoen en maakte keuzes die niet altijd de juiste bleken. Maar op het juiste moment gooide de Veendammer het roer om. Op het juiste moment kwam Jurjus tussen de palen. Vanaf dat moment kantelde het spel. Later bracht de trainer Blokzijl in de ploeg. Niet in een slecht draaiend team zoals vorig jaar, maar in een stabiel elftal waarin hij uitgroeide tot een vaste kracht en tegen Roda de beste man van het veld was. Hij kwam er in op het juiste moment. Bacuna werd back net als Peersman. Postema begon te scoren na het vertrek van Van Veen. Lukkien maakte op belangrijke momenten de juiste keuzes. De maker van het competitieschema verdient een lintje toen hij deze wedstrijd als slotstuk op papier zette. Zelfs thrillerschrijver Hitscock zou het niet hebben kunnen bedenken. Een wedstrijd die na alle lessen van voorbije jaar precies op het juiste moment kwam. Het ‘turboteam’ van Lukkien en de zijnen beheerste de grote druk in plaats dat de druk de spelers beheerste. Het speelde met geduld en met een lichaamshouding die uitstraalde dat winnen de enige optie was. Dingen goed doen op het juiste moment. Het is de specialiteit van het huis geworden met als belangrijkste ingrediënten, moed, strijd en passie. Het kostte bloed, zweet en tranen maar het heilige doel is er mee bereikt: de Eredivisie wordt volgend seizoen weer wordt opgediend.

Tien minuten voor het einde krijg ik op de Koemantribune een appje vanuit vak Noord. “Pap, het kan nu toch niet meer mis gaan? We gaan elkaar straks meeten hé?”
We hebben elkaar ontmoet. Niet bij vak Noord, niet op de Koemantribune en ook niet bij ons vaste stekje om te ‘meeten’ bij de fancorner. Na een tijdje zoeken, vielen we elkaar in de armen ergens bij de middenstip. Een knuffel zonder woorden. Een knuffel die ik nooit zal vergeten. De explosie en orkaan van blijdschap. Alles kwam er in samen en vatte alles samen. Daar op die vrijdagavond 10 mei 2024 in de Euroborg. En hopelijk kunnen we nog heel lang tegen elkaar zeggen: we waren er bij!


UIT DE KRANT