‘Veel emotie bij strijdlustig personeel’

RODEN – Ivo Richaers, algemeen directeur van de Vrijbuiter, zegt strijdlustig te zijn. Die strijdlust vindt hij ook terug bij het personeel wat hij tot dusver gesproken heeft. Gisteren meldde een anonieme bron aan de Krant dat de Vrijbuiter failliet is. Vandaag werd dat bevestigd door het bedrijf zelf.

‘De curator leidt nu het proces wat betreft de ontslagen’, zegt Richaers. ‘Zij gaan medewerkers ontslaan, om ervoor te zorgen dat de betalingen van de salarissen gewoon doorgaan. Dat is de intentie van het proces.’ Afhankelijk van de opzegtermijn in de contracten van de medewerkers, zullen zij nog een poosje aan het werk zijn bij de Vrijbuiter. ‘Meestal is zo’n opzegtermijn zes weken’, vertelt Richaers.

‘We zijn nu aan het vechten om open te blijven’, vertelt de algemeen directeur. ‘We hebben er niets aan om dit negatief aan te vliegen. We moeten laten zien wat we waard zijn.’ Daarbij geeft Richaers aan veel respect te hebben voor het personeel dat hij tot dusver sprak. ‘Natuurlijk zijn de mensen emotioneel, maar ik vind het knap dat het personeel toch strijdlustig is. Het is niet makkelijk om de ene dag te horen dat je zult worden ontslagen en dan de volgende dag weer “gewoon” aan het werk te gaan.’

Mocht het bedrijf een doorstart maken, dan sluit Richaers niet uit dat enkele personeelsleden weer opnieuw zullen worden aangenomen. Momenteel werken er iets meer dan 400 medewerkers bij het bedrijf. Hiervan is meer dan de helft seizoensmedewerker. Er zijn zo’n 180 vaste werknemers.