Wieger Zigterman loopt marathon in Groenland

TOLBERT – Wieger Zigterman loopt sinds 2012 regelmatig marathons voor de stichting KiKa. In het laatste weekend van oktober liep hij de Polar Circle Marathon. Deze marathon wordt elk jaar op Groenland gehouden. Zigterman: ‘Ik deed voor het eerst mee. Het kan normaal rond deze tijd wel -17 tot -20 zijn, maar deze keer was het niet zo koud. Het was rond de -5 graden. En ja, je maakt je klaar voor barre omstandigheden en dan valt dit wel een heel klein beetje tegen. Qua kleding in koude omstandigheden is het vooral zorgen dat je steeds een laagje uit kunt trekken bij de drinkposten. Dus ik droeg twee lagen thermo ondergoed, een met wol gevoerd hardloopjasje en een dubbellaagse hardloopbroek, handschoenen, buff en een muts.
De eerste kilometers gingen over ijs. Daar heb ik de tijd voor genomen. De natuur was prachtig, dus ik bleef regelmatig stilstaan, heb foto’s gemaakt en gewoon om me heen staan kijken. Het was echt magisch. Uiteindelijk heb ik de hele marathon voltooid in 5 uur.
De volgende dag werd de Polar Bear Challenge gehouden, een halve marathon. Die heb ik ook gelopen. Wel met flink wat spierpijn. We liepen dezelfde route als de dag ervoor, nu tot de helft. En weer diezelfde magie.
Uiteindelijk hebben we met het team € 152.000 euro opgehaald voor KIKA, dankzij onze sponsoren. En dat was de grootste magie.’
Op https://youtu.be/u2Jux51wU-4 is een filmpje te zien van de Polar Circle Marathon.