Laat de publieke tribune maar leeg zijn

Gemeente Noordenveld

De dagen rondom kerst en oud en nieuw zijn bij uitstek geschikt om terug te blikken. Onlangs deed ik dat met burgemeester Klaas Smid, die in een drukke week gelukkig een uurtje vrij kon maken voor een interview. Het resultaat daarvan ziet u volgende week in De Krant.


Tijdens zo’n terugblik komen er altijd weer verrassende dingen boven drijven. Dingen die je misschien alweer vergeten was, doemen dan plotseling weer op. De afhandeling van de schades in de wijk Middenveld werden uiteraard niet vergeten en ook de lobby om Veenhuizen op de UNESCO-lijst te krijgen werd besproken. Een dieptepunt – zo vertelde Smid op de valreep – vond hij de stormschade in juni van dit jaar. Daarbij gaf de burgemeester aan dat er ‘gelukkig geen slachtoffers’ vielen, maar de schade natuurlijk enorm was.


Een stormachtig jaar? Dat viel denk ik wel wat mee. Noordenveld moet bezuinigen, dat weten we. Plannen zullen her en der moeten worden aangepast, maar de ambities reiken nog steeds onverminderd ver. De nieuwe raad is bovendien goed op stoom gekomen, na een matig begin. Inhoudelijk valt er op deze raad niet zoveel aan te merken, maar in 2018 waren de raadsvergaderingen soms geestdodend langdradig. Veel herhaling en veel raadsleden die blijkbaar toch nog even hun zegje wilden doen. In 2019 is het vergaderen een stuk efficiënter geworden. Dat zorgt ervoor dat zo’n vergadering een kwaliteitsimpuls krijgt. De raad is bovendien van vele markten thuis. Er zit veel expertise in de raad en de volksvertegenwoordigers leggen hun oor te luisteren bij de inwoners. Ze blijven zich ontwikkelen en dat is een goede zaak.


Blijkbaar is men er in Noordenveld wel gerust op dat het met deze raad goed zit. Dat merk je aan de raadsvergadering van de laatste keer, waarbij het aantal toehoorders nogal laag lag. Een goed teken, want als de stoelen wél goed gevuld zijn, is er meestal stront aan de knikker. Van dat alles is geen sprake in Noordenveld en dus blijft het publiek weg.


Wat er volgend jaar nog beter kan? Ik zou het oprecht niet weten. Als de raad op deze manier doorgaat en gedegen en efficiënt blijft overleggen, moet 2020 wederom een goed politiek jaar gaan worden. Een jaar waarin er geen stront aan de knikker komt, zodat deze mooi kan blijven doorrollen. Laten we maar hopen dat ook volgend jaar de publieke tribune vrij leeg blijft.


Meepraten? Twitter: @MathijsRenkema

UIT DE KRANT