Gezocht en gevonden: betrokken burgemeester

Column 104

Ik had mijn pen al in aanslag. Het briefpapier lag klaar. Al tijden. Toen in de aanloop naar de jaarwisseling én de gemeentelijke herindeling bekend werd dat Koos Wiersma vanuit de –inmiddels voormalig- gemeente De Marne naar het Westerkwartier zou komen als waarnemend burgemeester weet je dat er een zoektocht aan zit te komen. Want wie neemt in september (of oktober, of november) de ambtsketen over van Wiersma en mag zich voor een –hopelijk- langere periode burgemeester van de gemeente Westerkwartier noemen? Natuurlijk zal ondergetekende niet serieus gaan solliciteren op de vacature van burgemeester. Niet alleen omdat een poging louter zal leiden tot lachsalvo’s bij de vertrouwenscommissie die de sollicitanten gaat beoordelen, maar ook omdat het Westerkwartier een ervaren burgemeester nodig heeft. Eentje die de klappen van de politieke zweep kent en iemand die thuis is in het gebied. Als inwoner zou ik het jammer vinden als er een burgemeester uit –pak ‘em beet- Arnhem moet worden ingevlogen om hier aan de slag te gaan.

Dat is een mening en die mag je hier in het Westerkwartier gelukkig delen. Blij ben ik met de keuze van de gemeente om de vraag waar een burgemeester aan moet voldoen volgens de inwoners voor te leggen aan de inwoners zelf. Via het Westerkwartierpanel (www.westerkwartierpanel.nl) kunnen mensen zich inschrijven en aan de hand van een paar simpele vragen en stellingen hun wensen kenbaar maken. Meelevend? Of toch liever daadkrachtig. En hoe belangrijk is het om in de nieuwe grote gemeente nog jubilarissen, 100-jarigen en diamanten huwelijken te bezoeken? U mag dat zelf aangeven en ik raad u aan om dat ook vooral te doen. Of het zin heeft en de gemeente daadwerkelijk iets met de resultaten gaat doen? Garantie krijgt u bij de aanschaf van een nieuwe wasmachine, hoorde ik laatst een voetbaltrainer zeggen. Daar sluit ik mij graag bij aan, met de kanttekening dat niet geschoten –ook in deze- altijd mis is.

Op de facebookpagina van de gemeente Westerkwartier is al een duidelijke favoriet zichtbaar. De roep om Ard van der Tuuk, tot aan de herindeling burgemeester van de gemeente Grootegast, is daar. En terecht. Wie het heeft over dé perfecte kandidaat kan niet om Van der Tuuk heen. Bevlogen, sociaal, ervaren zonder op hoge leeftijd te zijn en met de nodige kennis van deze regio en lopende zaken. ‘Maar die burgemeestersafspraak dan?’, zult u zich afvragen. Naar mijn mening is die afspraak een gedrocht. Met de kennis van nu zelfs achterhaald te noemen. Een lastig obstakel richting de best mogelijke en meest voor de hand liggende optie. Gelukkig leert de geschiedenis ons dat alles in het politieke landschap vloeibaar wordt als de bevolking eensgezind spreekt. Ik heb als deelnemer aan het Westerkwartierpanel de vragenlijst ingevuld. Een profielschets was naar mening al voorhanden. Als inwoner van de gemeente Westerkwartier ben ik namelijk van mening dat een zoektocht naar een goede burgemeester niet nodig is. Deze is al gevonden.

Meediscussiëren? Laat het weten op Twitter @richardlamberst.