Jac. Toxopeus

|
| Foto: |
man/vrouw met de hamer

Naam: Jac. Toxopeus

Functie: Voorzitter Veilig Verkeer Nederland, afd. Noordenveld

“Veilig Verkeer Nederland afdeling Noordenveld is één van de afdelingen in het district Drenthe, waarboven nog weer de ‘paraplu’ van het landelijk bestuur hangt. Maar onze afdelingstaak richt zich, naast algemeen landelijke zaken als gedragsbeïnvloeding, verkeerseducatie en voorlichting ook en vooral op verkeerssituaties in onze gemeente. Mijn functie als voorzitter zou je min of meer als ‘gevolg’ kunnen zien van mijn destijdse wethouderschap, waar ik Verkeer en Vervoer in mijn portefeuille had. Dat blijven onderwerpen die mij zéér ter harte gaan. Veilig Verkeer Nederland en dus ook de afdeling Noordenveld – we tellen rond de 100 donateurs, daar kunnen best meer bij! – wil middels allerlei acties onder scholieren, jongeren en ouderen de verkeersveiligheid bevorderen. Daarvoor zijn we op allerlei terreinen actief. Maar naast deze, laat ik ze ‘algemene veiligheidbevorderende acties’ noemen, zijn we ook erg betrokken bij specifiek plaatselijke zaken die met de verkeersveiligheid hebben te maken. Zoals bij de basisschool De Poolster in Nieuw Roden. De veiligheidssituatie was daar, wat het verkeer betreft, in onze optiek al niet optimaal, maar sinds de school in Roderesch is opgeheven en de scholieren die daar wonen naar De Poolster gaan, vinden we dat er beslist maatregelen moeten worden getroffen om de verkeersveiligheid voor hen te bevorderen. De fietstocht langs de Eschweg is voor hen in de huidige situatie echt te onveilig. Er wordt door de automobilisten té hard gereden, ook in het dertig kilometergebied. Ik besef, dat de gemeente krap in de financiële middelen zit, maar dit heeft in onze optiek echt prioriteit voordat er ongelukken gaan gebeuren. Nog een puntje: ook de ‘oversteeksituatie’ bij de nieuwe bibliotheek in Roden is verre van optimaal.

Zo zijn er meer knelpunten die aandacht vragen en waarbij we de gemeente graag willen adviseren om tot een adequate oplossing te komen.

Tot slot in dit korte bestek nog een noodkreet: Ons bestuur zit dringend om uitbreiding – met name een secretaris – verlegen. Wie geïnteresseerd is, wil ik daar graag meer over vertellen. En in zijn algemeenheid: Vrijwilligers, vaders, moeders, echt iedereen die de verkeersveiligheid een warm hart toedraagt, zijn bij ons van harte welkom. Meer weten? Bel me gerust: 050-5018604.”

UIT DE KRANT