“We willen als vereniging groeien door in te zetten op jeugd-en damesteams”

|||
||| Foto: |||
Sport

Futsal Marum focust dit jaar op groei en handhaven van het niveau

MARUM- Twee keer promoveerde Futsal Marum de afgelopen jaren met haar zaalvoetbalteams. Daarom ligt de nadruk dit jaar op het handhaven van het niveau, vertelt voorzitter van Futsal Marum, Daniël Dongstra. Hij vertelt dat de zaalvoetbalvereniging een stabiele club is die de voorgaande jaren een grote groei doorgemaakt heeft. “We zijn van drie naar zes teams gegaan en hebben qua niveau ook een grote stap gemaakt,” vertelt hij. Dit jaar wil de vereniging verder groeien door in te zetten op het krijgen van een jeugd-en damesteam. “Vorig jaar waren we daar ook al mee bezig, toen kwam het niet zo goed van de grond. Dit jaar gaan we het weer proberen.”

Zes of zeven dames meldden zich vorig jaar bij de club, vertelt Dongstra. “Zij wilden graag zaalvoetbal spelen bij ons. Maar daarvoor heb je minimaal twaalf tot dertien spelers nodig. We hebben samen met hen besloten dat we het dit jaar weer gaan proberen. Damesvoetbal maakt een grote groei door en Futsal Marum wil hier aan bijdragen.” De voorzitter vertelt dat de club ook op zoek is naar jonge talenten uit de omgeving. Zo heeft de Futsal Marum in 2012 een jeugdteam opgericht. “Die spelers zijn nog altijd lid van onze vereniging. We hebben geoogst en het is nu zaak om opnieuw te zaaien.”

Op dit moment spelen er zes teams bij de vereniging waarvan drie teams gericht zijn op prestatie en de andere drie spelen op recreatieve basis. Alle teams komen uit in de KNVB zaalcompetities, zegt Dongstra. “We spelen op hoog niveau in de zaal. Zo speelt ons eerste team voor het derde jaar op rij op landelijk niveau in de topklasse en het tweede team in de hoofdklasse, net onder de topklasse.” De voorzitter vertelt dat zaalvoetbal minder bekend is dan voetbal op het veld. “Veldvoetbal is veel bekender, daar wordt ook veel meer over bericht. Zaalvoetbal is anders dan voetbal op het veld. Het is echt een sport apart.”

Bij veldvoetbal is het spel trager, legt voorzitter Dongstra uit. “Dat komt omdat het veld zo groot is en er meer ruimte en tijd is. Zaalvoetbal kun je vergelijken met basketbal. Door duidelijke tijdslimieten is de bal weinig uit het spel. Hierdoor hebben spelers veel meer balbezit en gaat het spel ook sneller.” Ondanks de populariteit van het veldvoetbal is zaalvoetbal volgens de voorzitter nog wel in trek. “Nog steeds worden er nieuwe verenigingen opgericht, zoals Futsal Boerakker dit seizoen.”

Wat Futsal Marum dan zo bijzonder maakt? “Nou ik denk het feit dat bij ons echt het clubgevoel heerst. De mannen zitten na het spelen van wedstrijden in Sportcentrum de Holten nog vaak bij elkaar en drinken een biertje. En we focussen ons niet alleen op teams die op hoog niveau spelen. Als de vereniging bijvoorbeeld nieuwe tenues aanschaft dan doet zij dat voor alle teams.” De voorzitter kijkt positief naar het komend seizoen. “Als er geen gekke dingen gebeuren zoals onverwachte blessures dan verwacht ik dat onze teams het dit jaar goed gaan doen. We gaan lekker voetballen,” aldus Dongstra.

|||

UIT DE KRANT