Peter Bakker, voorzitter van MTC Roden

Afbeelding
man/vrouw met de hamer

Man met de Hamer
‘Ik ben sinds twee jaar voorzitter van motorclub MTC Roden. Op dit moment hebben we rond de dertig leden. In het verleden kwamen motorclubs wel vaak negatief in het nieuws, maar daar houden wij ons ver van. Wij willen geen racerij, maar zijn een gemoedelijke club waar veiligheid en gezelligheid voorop staan.


In de winter organiseren we speciale avonden, bijvoorbeeld over het onderhoud van de motor en hoe je veilig in groepsverband kunt rijden. Dat is een prettige manier om meer te leren over de motor. Ieder jaar maken we een toerkalender. We organiseren meestal zes à zeven ritten per jaar en maken op woensdagavond vaak een avondrit van 75 kilometer door Drenthe en Groningen. We beginnen dan om 19.00 uur met een kopje koffie bij Onder de Linden en onderweg is nog tijd voor een sigaartje of sigaretje. Iedereen is welkom, zowel beginners als gevorderden. We rijden gedisciplineerd met een voor- en achterrijder en houden elkaar goed in de gaten. Het is belangrijk dat iedereen het naar de zin heeft. Ik heb geen zin om met 120 door het land te scheuren en een slecht imago te krijgen. Het moet wel leuk blijven voor iedereen.


Al 21 jaar organiseren we de Rodermarktrit in de periode rond de Rodermarkt. Voorheen vond die vaak een week na de markt plaats, maar dit jaar hebben we ervoor gekozen om hem al eerder te organiseren omdat dat beter uitkwam. Nu is de Rodermarktrit zondag 12 september. In het verleden hebben we weleens gehad dat maar liefst 150 motorrijders meededen, maar meestal zijn er zo’n vijftig deelnemers. Zij kunnen alleen rijden of in groepjes en onderweg is er tijd voor een kopje koffie of een uitsmijter. Na afloop komen we weer terug bij Onder de Linden, waar ook weer een kopje koffie of een alcoholvrij biertje kan worden gedronken. Iedereen is welkom, als je maar een goede motor hebt, die aan de voorwaarden voldoet. Dat wil zeggen dat er geen open uitlaat op zit en dat je geen overlast veroorzaakt.


Inschrijven voor de rit kan van 9.00 tot 11.00 uur en kost vijf euro. Bij inschrijving kan de route worden ingelezen op het navigatiesysteem, dat tegenwoordig vaak op motoren zit. Daarna kunnen de deelnemers op pad gaan. Vaak ontstaan spontaan groepjes, waardoor leuke dingen gebeuren. De route leidt langs mooie plekken in Groningen en Drenthe. Ik rijd al jaren motor, maar ik kom nog altijd af en toe op plekken waar zelfs ik nog nooit ben geweest.’

UIT DE KRANT