Roden Rodermarktfeestweek

|
| Foto: |
[on] genode gast

Plaats: Roden
Datum: 18 september
Tijd: 11.00 uur

RODEN – Een van de vaste onderdelen van de Rodermarktfeestweek is dat straten versierd en verlicht worden. Bewoners doen dat om in het bezit te komen van prestigieuze de Krant bokaal. Dertien straten namen dit jaar de moeite om mee te doen. Een mooi aantal. Al zou eigenlijk heel Roden mee moeten doen. Ongenode gast kroop een beetje in de huid van de jury en maakte een ronde door het dorp. Conclusie: de verkopers van vlaggetjes hebben de afgelopen periode meer dan goede zaken gedaan.

De organisatie van de versierde/verlichte straten ligt in handen van Volksvermaken. Uiteraard, zou je bijna denken. De actieve vereniging schenkt iedere deelnemende straat of wijk ook nog eens een premie van 35 euro. Om bijvoorbeeld vlaggetjes te kopen. Met alleen vlaggetjes – zo liet Volksvermaken weten- ben je er overigens niet. Dan win je in elk geval niet de Krant bokaal.
Het beoordelen van de straten is en blijft een kwestie van smaak. Neem de Oudgenoegstraat, waar de vlaggetjes volop wapperen. Kijk er langer dan twee minuten na en de kleurenzee doet je letterlijk pijn aan de ogen. Opvallend is het zeker wel. Tussen de voornamelijk rood, wit en blauwe vlaggetjes wappert ergens verdwaalt ook de Drentse vlag. In de Oudgenoegstraat ‘kuj Drents praoten’. Zoveel is duidelijk. In het verlengde zijn mooie houten vlammen te zien. Wat een werk om de figuren uit te zagen en ze goed te plaatsen. Maar de aanblik is mooi. Netjes vooral. Aan de Leeksterweg eert men vooral Volksvermaken, getuige het logo van de vereniging dat in de tuinen prijkt en het getal 75. Ook mooi: de gele planten eronder. Dat zijn details, maar details maken nou eenmaal het verschil. Daar heeft mevrouw Kloosterman in elk geval wel over nagedacht. Overigens waren de versierselen aan de Leeksterweg wel eens spectaculairder. Een paar jaar geelden bijvoorbeeld, keken Willem Alexander en Maxima vanaf een balkon toe. Dit keer is gekozen voor rust en schoonheid. En een terecht eerbetoon aan Volksvermaken.

In de Bloemstraat zijn houten, gekleurde bloemen mooi verlicht. Het staat er netjes, keurig. Ook bijzonder: de Bloemstraat heeft een eigen vlag. De Bloemstraatvlag. Prima initiatief eigenlijk, zoals er nu eigenlijk een Rodermarktvlag moet zijn. Heer Hartholt heeft vrijwel alle bewoners zover gekregen te vlaggen. De saamhorigheid is kennelijk groot in de buurt. Mooi om te zien. In de Acacialaan ook veel vlaggetjes. Dat hoort kennelijk zo. Mooi zijn de verlichte paardenhoofden. Want Rodermarkt is en blijft van oorsprong toch een paardenmarkt. In de Acacialaan heeft men in elk geval historisch besef. In de Plataanweg staan – onder de bezielende leiding van Tonnie Siegers- veelal witte paardjes in het licht. Liefst drie lampjes verlichten de paardjes. Een prachtig gezicht en ook een ode aan de paardenmarkt. En ook hier geldt: wat hebben de mensen een werk verzet. Waarvoor? Om Rodermarkt te eren en voor de gezelligheid. Want net als bij het bouwen van de wagens geldt ook hier dat het samen versieren van straten voor een stuk gezelligheid en begrip zorgt. Het mes snijdt aan meer dan twee kanten. In weer een andere straat wordt het gemeentewapen van Noordenveld uitgelicht. En uiteraard doet ook de Kastanjelaan mee. Dit keer ook wat ingetogen maar netjes en de kleur groen in de hoofdrol, zoals het toch altijd al mooi groen is aan de Kastanjelaan, wellicht één van de leukste straatjes van Roden. Kortom: het is elk jaar weer leuk om te zien hoeveel werk, tijd en energie aan het versieren van straten besteed wordt. Het zou voor elke straat of wijk goed zijn deel te nemen. Niet zozeer om voor de winst te gaan, maar wél om de onderlinge banden wat aan te halen. Want wat is er leuker om met de buurman met wie je al jaren gebrouilleerd bent lichtjes op te hangen? De Ongenode gast zou het werkelijk niet weten.

|

UIT DE KRANT