Leek trots op centrum en water

actueel

Project Leek-Nietap zo goed als voltooid

LEEK – Je kunt zeggen wat je wilt, maar er is de afgelopen jaren heel veel gebeurd in het centrum van Leek. Met de terugkeer van water in het dorpshart, woensdagmiddag was het dan eindelijk zover, is het project Leek-Nietap zo goed als voltooid. En daarmee mag het centrum er zijn en kan Leek de concurrentiestrijd met elk omliggend dorp moeiteloos aan. Tanja Haseloop mocht woensdag een woordje doen, en dat was een leuke geste van het college, omdat ze eigenlijk geen wethouder meer is. Maar zij leverde de afgelopen vier jaar wél een bijzondere grote bijdrage aan het welslagen van het project.

De geste richting Haseloop was leuk, minder was het dat de gemeente vergeten was de direct omwonende uit te nodigen. Vreemd, want juist de samenwerking met buurtbewoners werd uitvoerig geprezen. En bovendien: de afgelopen jaren hebben zij nogal wat hinder ondervonden. De bewoners hadden dus eigenlijk wel recht op een feestje, maar kwamen bedrogen uit.
Een piepklein smetje op een verder vlekkeloos verlopen traject. Een traject dat van een lelijke eend (ietwat gechargeerd) een mooie zwaan (ook wat overdreven) maakte.
Burgemeester Berend Hoekstra en gedeputeerde William Moorlag lieten woensdag het water weer stromen door het centrum van Leek. Zij openden het waterelement dat aan de Schreiershoek is geplaatst. Het unieke object in de openbare ruimte speelt in op de historie van Leek. Het waterelement ligt namelijk op de plek waar tot ongeveer vijftig jaar geleden het Leekster Hoofddiep liep. Het ontwerp is de uitwerking van de variant voor de herinrichting van het centrum Leek-Nietap, dat in 2011 door inwoners is gekozen.
Haseloop- deze week krijgt ze haar officiële afscheid als wethouder van de gemeente Leek- was dan ook zo trots als een pauw. Dat stak ze niet onder stoelen of banken. ‘Vijftig jaar geleden stroomde hier nog water. Toen kwam de auto, de nieuwe luxe. Er moesten parkeerplaatsen komen want mensen parkeerden hun auto het liefst in de winkel. In de zeventiger en tachtiger jaren kreeg men toch wat spijt van het feit dat het water weg was, de roep om de terugkeer van water werd met de jaren groter en groter. In 2004 bij de strategische notitie is er weer serieus naar gekeken. De raad was toen verdeeld. Er was bovendien geen geld. Dat veranderde toen in 2009 het IGS vastgesteld werd. Toen was er wel wat mogelijk. En zie hier het resultaat. Het water stroomt weer in Leek, en dat is echt prachtig.’
Dat stromen van het water, dat had overigens nogal wat voeten in aarde. Want het gezuiverde water moest als het ware eerst naar boven gepompt worden. En dus moesten de aanwezigen, waaronder ook burgemeester Hans van der Laan van Noordenveld, geduld hebben. Maar toen het water er dan was, was iedereen verkocht. Het centrum van Leek is hiermee zo goed als af. ‘Wek komt hier omheen nog gras en bomen’, wist Haseloop, die verwacht dat over een jaar het plaatsje helemaal compleet is.
Het waterelement bestaat uit Chinees natuursteen met rondom een natuurstenen pad. Kinderen kunnen er spelen in of met het ondiepe water of een bootje laten varen. Ook zijn er een aantal rechthoekige natuurstenen zitelementen aan de zijde van de Schreiershoek geplaatst, waardoor je langs het water kunt zitten. Na het winkelen in het vernieuwde centrum van Leek en Nietap is het hier aangenaam verpozen, zo is het doel.
Gedeputeerde Moorlag was twee jaar geleden voor het laatst in Leek, toen het informatiecentrum geopend werd. ‘En als ik hier nu weer kom, dan ziek ik dat er forse stappen gemaakt zijn. De gemeente heeft qua budget een goede timing gehad. Nu was het bijkans onmogelijk geweest dit allemaal te realiseren. Er is voor kwaliteit gekozen en daarmee is Leek een aanwinst voor de regio Groningen-Assen.’
Terwijl buurtbewoners toch maar voorzichtig kwamen kijken, bekeken de gasten het langzaam stromende water. ‘Met de aanleg van dit waterelement is het grootste gedeelte van het project Leek-Nietap voltooid. In het najaar volgt nog de herinrichting van de Tolberterstraat en in het voorjaar van 2015 de vervanging van de vlonder aan het Boveneind’, zei burgemeester Hoekstra, die zijn gasten nadat het waterelement dan eindelijk met water gevuld was, uitnodigde voor koffie in het Informatiecentrum.

Project Leek-Nietap
Het project herinrichting Leek-Nietap is een deelproject van de Intergemeentelijke Structuurvisie Leek-Roden en wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de regio Groningen-Assen en aanvullende bijdragen van de provincies Groningen en Drenthe. De eigen bijdrage bestaat voornamelijk uit projectonderdelen waar de gemeenten al middelen voor gereserveerd hadden. Dit maakt het voor de gemeenten Leek en Noordenveld mogelijk in deze financieel krappe tijden het centrum Leek-Nietap op te knappen. Regio Groningen-Assen ondersteunt en initieert projecten die een duidelijke toegevoegde waarde leveren aan de ontwikkeling van haar ambities in de regio.

UIT DE KRANT