Nominatie Liewes Roden geeft 90-jarig jubileum extra glans

actueel

Familiebedrijf genomineerd voor Ondernemersprijs Noordenveld

RODEN – Het is zo onderhand uitgegroeid tot een echte traditie. Tijdens de opening van de Jaarbeurs van het Noorden op de Roder Markt wordt de Ondernemersprijs van de gemeente Noordenveld uitgereikt. Ook dit jaar zijn er drie bedrijven genomineerd, te weten Boonstra Verswaren uit Peize, Opel Liewes uit Roden en Brouwerij Maallust uit Veenhuizen. Tijd om de genomineerde bedrijven in het zonnetje te zetten. De Krant begint deze week met familiebedrijf Liewes uit Roden.

Want dat Liewes Roden ooit genomineerd zou worden, daarover bestond geen twijfel. De autozaak bestaat immers al sinds 1924 en is na 90 jaar uitgegroeid tot een begrip in de regio. Een familiebedrijf, waarbij directeur/eigenaar Wim Liewes de derde generatie is die het bedrijf bestiert. Diens opa Koert begon in de jaren ’20 in de vorige eeuw met een landbouwsmederij. In 1952 werd de handel uitgebreid naar verkoop van fietsen, motoren en landbouwwerktuigen. Autoverkoop kwam daarna pas in beeld. Van 1962 tot 1967 was Liewes nog BMW-dealer, vanaf 1967 is het Opel wat de klok slaat binnen de familie Liewes. En daar waar het bedrijf haar oorsprong heeft in Tolbert, is gaandeweg de tijd de overstap gemaakt naar Roden. “In 1994 zijn beide bedrijven samengevoegd in Roden”, weet Wim Liewes. “En vandaag de dag werkt de vierde generatie Liewes in het bedrijf, iets waar we uiteraard trots op zijn.” Het 90-jarig jubileum mogen vieren, het is niet alle ondernemers gegeven. Opel Liewes is er wel in geslaagd, mede door het continu kijken naar kansen in de markt. “Een ondernemer heeft nooit rust in de tent, maar dan wel in de positieve zin van het woord. We volgen de ontwikkelingen in de branche op de voet en proberen daarop in te spelen. Met het aanbod van bedrijfswagens en elektrische auto’s kunnen we zowel de particuliere als de zakelijke markt nog beter bedienen.” De markt kennen, een goede service bieden en een prima prijsstelling hanteren zorgt ervoor dat de klanten Opel Liewes nog altijd goed weten te vinden. “Ik denk dat dit voor de hele grote autozaken best wel moeilijk is, met name het onpersoonlijke is iets waar de klanten zich niet meer in herkennen. In onze ogen draait het om een goede service, het contact met de klant.”

Waardering

Dat klanten dit contact kunnen waarderen blijkt wel uit de klanttevredenheid die ze richting Opel Liewes hebben uitgesproken. Het bedrijf scoort op dit aspect volgens de consument namelijk een 8,6. “Dat is bijzonder goed en maakt ons ook trots”, vervolgt Wim Liewes. “Erg belangrijk is internet als zoekmethode voor een andere auto. Je moet er dus voor zorgen dat je een goede website hebt, waarbij de ‘pricing’ van de auto’s goed is en waarbij ze netjes gepresenteerd worden. Consumenten kopen niet per sé via internet, maar laten zich hier wel informeren voordat ze naar de zaak gaan om een auto aan te schaffen. Ook daarin moeten we zorgen dat we onze zaakjes goed voor elkaar hebben. En wat altijd nog werkt is de mond-tot-mond reclame.” Met een team van veertien personen zorgt Opel Liewes ervoor dat klanten op de particuliere en zakelijke markt terecht kunnen aan de Ceintuurbaan-Noord in Roden. “Iedereen is hier doordrongen van zijn taak. Er komt vandaag de dag ook meer bij kijken dan jaren geleden. De auto wordt steeds technischer en geavanceerder, ook door de nieuwe ontwikkeling van de elektrische auto. Onze monteurs gaan dus regelmatig op cursus om deze laatste ontwikkelingen onder de knie te krijgen.”

Kortom, ook na ruim 36 jaar aan het roer te staan van het familiebedrijf zit Wim Liewes nooit rustig op zijn bureaustoel. Er moet gewerkt worden, gekeken worden naar nieuwe kansen. De nominatie voor de Ondernemersprijs van de gemeente Noordenveld is voor het bedrijf een verrassing, maar wel een hele leuke. Nu Liewes Roden genomineerd is, hoopt het familiebedrijf op meer. “Ik hoop dat we winnen, ik ben altijd strijdvaardig”, lacht hij. “Het zou toch wel de kroon zijn op ons werk. Wanneer we in alle realiteit kijken zien we wel dat het om drie hele verschillende bedrijven gaat. Op personeelsmanagement en bedrijfsvoering zou je het misschien kunnen vergelijken, op het gebied van de handel niet. Hopelijk pakken we de prijs.”

Burgemeester Hans van der Laan reikt de Ondernemersprijs op vrijdag 19 september uit tijdens de Jaarbeurs van het Noorden uit, wanneer de Roder Markt op het punt van beginnen staat.

UIT DE KRANT