‘Punt 1 is er echt voor iedereen en dus veel meer dan alleen Jongerencentrum’

Afbeelding
actueel

Noordermaat is de nieuwe ‘paraplu’ voor het maatschappelijk en welzijnswerk in de gemeente Leek

LEEK – Maatschappelijk- en welzijnswerk zijn de laatste jaren in vrijwel elke gemeente het gewilde slachtoffer van scherpe bezuinigingsmaatregelen geworden. Om over de sector cultuur maar te zwijgen. In de gemeente Leek is dat niet anders. Met een beperkt budget, waardoor gedwongen ontslagen onontkoombaar waren, wordt ook nu echter met een daardoor sterk ingekrompen personeelsbezetting met volle inzet gewerkt, om de faciliteiten die jarenlang in het nu ‘onbewoonbaar’ verklaarde pand van De Oude Ulo, naast het Leekster gemeentehuis, werden geboden, voort te zetten. Maar nu is dat alles ondergebracht in Punt 1, het voormalige Jeugd- en Jongerencentrum aan de Rodenburg, naast de door Sikko Cazemier geëxploiteerde Rodenburghal. (Lange beginzinnen, maar we kunnen nu ter zake komen.)

Oog voor de medemens

“Maar de naam Punt 1 en die locatie spelen ons nu vaak parten, in negatieve zin,”verzucht Christel Elshout, al meer dan 25 jaar (!) sociaal- en cultureelwerker met vooral oog voor haar medemensen. “Dat is en blijft mijn uitgangspunt,”zegt ze gedreven. “En ook dat van al mijn collega’s die hier op Punt 1 werken. Dat is een groep van vijf professionals, maar die wordt gelukkig aangevuld door tientallen betrokken vrijwilligers. Echt, we ‘vechten’ om alle inwoners van de gemeente Leek – en met alle bedoel ik ook echt álle – de hulp te bieden die we in het pand van De Oude Ulo ook konden bieden. Alles, ik kan het niet genoeg benadrukken, waarvoor je in De Oude Ulo terecht kon, dus voor hulp, advies en medewerking, kunnen wij hier ook bieden. Iedereen kan bij ons terecht voor jeugd- en jongerenwerk, voor kinder- maar ook seniorenactiviteiten en voor workshops en dergelijke. Je zou Punt 1 het centrale punt voor vrijwilligersactiviteiten in de gemeente Leek kunnen noemen, maar dit pand heeft ook een goed geoutilleerde theaterzaal met plek voor 130 bezoekers. Wie onze agenda bekijkt, ziet dat we daar regelmatig voor elk-wat-wils programma’s bieden, heel gevarieerd en echt niet alleen voor jongerengroepen waarom Punt 1 bij velen bekend staat. Die bekendheid als poppodium nekt ons nu echter vaak, vooral bij de wat ouderen. Daarom nogmaals: Punt 1 is er voor iedereen, met alle functies die voorheen De Oude Ulo had. Iedereen kan hier terecht voor de vragen, adviezen en medewerking die we voorheen in het bekende Oude Ulo-pand verleenden.”

Noordermaat-organisatie

Het maatschappelijk en welzijnswerk in de gemeente Leek is recentelijk ondergebracht bij Noordermaat, een efficiënt opererende organisatie die gemeenten in het Westerkwartier en Noordenveld ‘bestrijkt’. “Door een bundeling van krachten en specialisaties kunnen we ondanks het sterk ingekrompen budget, dat gemeenten ten dienste staat, heel efficïent en doelgericht werken,” vindt Noordermaat-manager Olivier Micheneau (48). De geboren Parijzenaar die – vanwege een daar destijds ontstane liefde – al ruim 20 jaar in Nederland woont en werkt, heeft in zijn vaderland de opleiding aan de Sociale Academie gevolgd. Die daar opgedane kennis heeft hij, eerst als vrijwilliger en later als professional, ‘vermengd’ met de Nederlandse werkwijze. “’Samen staan we sterker’ is het uitgangspunt van Noordermaat,”zegt hij in perfect Nederlands met charmant Frans accent. “Dat betekent: Kijken naar de mogelijkheden en de eigen kracht van mensen. Als dat nodig is, kunnen onze professionele medewerkers en vrijwilligers de mensen die daarom vragen ondersteunen bij het herstellen of versterken van hun zelfredzaamheid. Het welzijn van mensen staat bij onze werkwijze centraal. Uitgangspunt daarbij is: Proberen op eigen kracht verder te gaan en als er momenten zijn dat je tegen zaken aanloopt waar je zelf niet uit kunt komen, kun je een beroep op ons doen. Soms ben je met een antwoord op een vraag al geholpen. En als er meer nodig, willen wij graag verder helpen. Dat kan echt op allerlei terreinen en als het nodig is kunnen we doorverwijzen naar instanties of andere hulpverleners die specialist op hun gebied zijn. Ons doel is dat u zelf weer verder kunt, alleen of met hulp van uw omgeving.”

Heel simpel en kosteloos

“Het is nu heel simpel ook om ons te bereiken,”zegt Olivier Micheneau. “We hebben daarvoor wat we noemen één loket, één telefoonnummer, dat u vervolgens verder helpt.” (Zie de informatie aan het slot van dit artikel; red.) Hulpverlening van de in Punt 1 ondergebrachte welzijnsorganisatie is kosteloos. Je kunt er zonder verwijzing terecht en de privacy is zonder meer gewaarborgd. “In feite zijn we hier met elkaar idealisten,” zeggen Elshout en Micheneau glimlachend om die misschien wat gezwollen overkomende uitspraak. “En we kunnen het niet vaak genoeg benadrukken, maar Punt 1 is echt niet alleen het pand van een jongerencentrum zoals nog steeds veel wordt gedacht. Punt 1 is er voor iederéén, net als vroeger De Oude Ulo.”

Meer weten of reageren? Bel 0594-517877 of mail naar info@noordermaat.nl

UIT DE KRANT