Rodermarkt gaat wel degelijk met de tijd mee

actueel

Volksvermaken overweegt bouw/aankoop loods

RODEN – Ach, de Rodermarkt. Een feest dat van traditie. Veelal hetzelfde. Wat goed is, moet je goed laten. Elk jaar weer hetzelfde draaiboek. Die geluiden hoor je wel eens als het over de Rodermarkt gaat. In bepaalde opzichten kloppen die geluiden ook wel. Veel activiteiten worden al jarenlang op vrijwel dezelfde wijze georganiseerd. Klopt. Maar waarom zou je aan het concept van bijvoorbeeld de Parade, ook maar iets veranderen? Achter de schermen gebeuren er de komende week echter een hoop nieuwe dingen. Soms zichtbaar, soms onzichtbaar. Een duurzame paradewagen bijvoorbeeld, een nieuwe munt. Een speciale juryapp. En ondertussen denkt Volksvermaken serieus na over het bouwen of aankopen van een loods waar tenminste vier bouwgroepen in de toekomst kunnen bouwen. Kortom: de Rodermarkt is veel meer dan de buitenkant. Achter de schermen gebeurt van alles.

Eerst maar de Parade. De jury-app, vorige week al uitgebreid in de Krant toegelicht, is een noviteit. Modern en het werkt bovendien sneller. Een positieve ontwikkeling dus, anders dan de jaarlijks terugkerende zoektocht naar bouwlocaties. Want dat is elk jaar weer een crime. En dus denkt Volksvermaken er serieus over na om behalve de eigen loods die al door twee bouwgroepen gebruikt wordt, nóg een loods aan te schaffen of te bouwen. Ergens in Roden. ‘Die ruimte zou ruim genoeg moeten zijn voor tenminste vier bouwgroepen’, zegt Jan Tiesinga. Mocht dit plan daadwerkelijk gestalte krijgen, dan is ook dat probleem voorbij, er van uitgaande dat de huidige bouwlocaties ook de komende jaren beschikbaar zijn en het aantal deelnemende wagens op peil blijft. Ook nieuw dit jaar is de munt (zie ook elders in deze krant). De kleur verschilt en ook de waarde is veranderd. De Ronermark kost voortaan namelijk 2,25 euro. Nieuw (en ietsje minder leuk) is dat de nieuwe Ronermark dit jaar niet bij de Jaarbeurs gebruikt kan worden. Dit kon vorig jaar nog wel. Dat zit ‘m overigens in de prijs. De Jaarbeurs gaat vanaf vrijdag 2,40 euro voor een munt vragen. En als je het goed bekijkt is de Rodernacht ook verplaatst vanaf deze editie. Niet de maandag maar de zaterdag geldt voortaan als dé nacht. Van maandag op dinsdag moet de muziek (iets) eerder uit.

Ondanks het feit dat de Parade staat als een huis, menen verschillende bouwgroepen dat het wellicht allemaal nóg iets beter kan. Zo pleit school Het Valkhof voor meer bewaking bij de wagens na de Parade. ‘We moeten nu eigenlijk na de Parade de kostbare spullen van de wagen halen om te voorkomen dat het gejat of gesloopt wordt. Als je dan zondag nog even naar de wagen wilt kijken, is die niet meer compleet en dat is eigenlijk best jammer’, zegt een woordvoerder. De Bomenbuurt is voor het afschaffen van de prijzen. ‘We vragen ons wel eens af waarom er prijzen aan de bouwgroepen uitgereikt worden. Schaf ze af. Eigenlijk is iedereen toch gelijk en bouwen we allemaal met één doel: het vermaken van het grote publiek’, zegt Monique Brink – Kruijer namens deze bouwgroep.
Een mooie ontwikkeling dan, geïnitieerd door Bouwgroep NED (Nog Eentje Dan). Zij hebben namelijk het thema duurzaamheid als extra thema aan hun wagen gekoppeld en laten zaterdag zien dat je met plastic afval en plastic doppen prachtige kunst kunt maken. Na de Parade wordt dit plastic gescheiden van het overige sloopafval. De doppen worden na de parade verzameld voor de Stichting Blindengeleidehonden. Zij krijgen geld voor de ingeleverde doppen. Een mooi initiatief dat eigenlijk navolging verdient.
En verder? Verder zal Roden een week lang bruisen. Met Miss Noord, de Mini Missverkiezing, met de Parade op zaterdag, de Jaarbeurs van het Noorden, de orienteringstocht, de paarden- en warenmarkt en de draverijen. En natuurlijk de artiesten bij de horeca en de Jaarbeurs. Slechts één aspectje kan nog roet in het eten gooien: de weersomstandigheden. Want die lijken niet al te best. Hopen maar dat de weersdeskundigen het niet bij het juiste eind hebben. Schrale troost: dat gebeurt nogal eens.

UIT DE KRANT