‘Dit is een groep met potentie, dit mag niet verloren gaan’

|
| Foto: |
actueel

Jan Spandaw unaniem gekozen als voorzitter Zakenkring

RODEN – Eigenlijk zat Jan Spandaw niet meer te wachten op een bestuursfunctie, laat staan een voorzitterschap. Tot Bertjan Stadman namens de Zakenkring binnenstapte en hem tóch benaderde voorzitter te worden. ‘En omdat ik dit een enthousiast, jong bestuur met potentie vindt, doe ik het toch. Dit mag niet verloren gaan. Ik doe het maximaal voor een jaar. Het is aan het bestuur om ondertussen uit te kijken naar een opvolger’, zei Spandaw afgelopen woensdag tijdens een ledenbijeenkomst in Het Wapen van Drenthe. Behalve Spandaw is ook Emiel van der Heide toegetreden tot het bestuur.
Een beetje Foppe de Haan dus, die Jan Spandaw. Heel lang geleden was hij al eens voorzitter en in totaal zat hij een jaar of veertig in het bestuur. En dan heb je ‘iets’ met een club. Spandaw wil zelf vooral een voorzitter op de achtergrond blijven. Hij hoeft – lees: wil- niet op de voorgrond. Hoeft niet zo nodig in de media. Hij wil sturen vanaf de achtergrond. De jonge honden de weg wijzen. Ze wijzen op de valkuilen die er kunnen zijn. Wel zal Spandaw zich bezig gaan houden met het contact met de gemeente, samen met Bertjan Stadman en Ron Schothorst.
Met de aanstelling van Spandaw en Van der Heide is het bestuur van Zakenkring Roden weer compleet met verder Freddy van Unen (penningmeester), Bertjan Stadman, Ron Schothorst (secretaris), Alex Vijfschaft (notulist), Diane Bronsema (online), Kim Anouk van der Heide (vice-voorzitter) en Bjorn Ruchti. Van der Heide zit in het bestuur met de Intersport pet op en zal zich vooral bezig gaan houden met het contact met OCN en de ontwikkelingen rondom de Vrijetijdsboulevard. Bronsema, ook recent aangesteld, zal zich dus bezig gaan houden met online. Dat wordt tijd ook, want al jaren is met name de website van de Zakenkring een doorn in het oog van veel leden. ‘In de vergadering van januari zullen we het daar uitgebreid over gaan hebben’, beloofde Spandaw. Tijdens de vergadering werd afscheid genomen van Philip Huisman en Bas Feenstra. Laatstgenoemde maakte de overstap naar de activiteitencommissie. Hij blijft dus wel behouden voor de club.

Behalve de nieuwe en aftredende bestuursleden was er weinig nieuws van de Zakenkring. Wel werd gediscussieerd over koopzondagen en extra koopavonden. Voorzitter Spandaw hoorde het aan en wees de leden met name op uniformiteit. ‘Als we iets doen, moeten we het proberen zoveel mogelijk samen te doen. En soms heb je er zelf als ondernemer eens wat minder aan, een andere keer weer meer. Het is geven en nemen.’
Bekend werd dat er ook dit jaar een Pietendisco gehouden zal worden (op 28 november). Over een koopzondag bereikten de aanwezige leden nog geen unaniem standpunt. ‘Als je kiest voor een koopzondag, zullen de meeste winkels wel open moeten zijn. Anders sla je een modderfiguur’, zei Jan Buiter. En dus zal er deze week een mail de deur uitgaan richting leden, die daarin aan kunnen geven wel of niet open te willen.

Over Buiter gesproken. Ongewild was hij woensdag toch weer onderwerp van gesprek. Reden: zijn vermeende fraude met vuurwerk. Onlangs meldde de politie dat er bij een bedrijf aan de Kanaalstraat in Roden vuurwerk niet goed opgeslagen was. En vuurwerk en Kanaalstraat, dat is als één plus één: Buiter. Niet dus. Er is aan de Kanaalstraat nog een bedrijf dat vuurwerk verkoopt, en om dat bedrijf ging het. Er waren de afgelopen weken al mensen die vonden dat Jan z’n titel ‘Ondernemer van het Jaar’ maar in moest leveren. Hoeft niet dus, want zoals we de Buitertjes kennen, hebben die de boel goed voor elkaar.
Na de soep (snert en bonensoep, van uitstekende kwaliteit), een paar borrels en de introductie van de nieuwe voorzitter zat het er op. De bestuurlijke posities zijn ingevuld, er staat een routinier aan het hoofd en dus lijkt de Zakenkring klaar voor de toekomst.

|

UIT DE KRANT