Stralende kerst op havezate Mensinge

|
| Foto: |
actueel

RODEN – Nog tot en met 27 december kunnen belangstellenden terecht op de kersttentoonstelling op Havezate Mensinge in Roden. Dit kan ook op Eerste- en Tweede Kerstdag, van 13.00 uur tot 17.00 uur. De tentoonstelling is een prachtige samenwerking tussen Oost West Kontacten, bloemisten en glas uit Tsjechië in de vorm van de uniek glaskunst van de internationaal bekende glaskunstenaar Jaroslav Svoboda. De havezate is rond kerst met recht sfeervol en verlicht. Komt dat zien. Zie ook www.mensinge.nl.

Kersttentoonstelling Havezate Mensinge; een samenwerking tussen Oostwest-contacten, bloemisten en glas uit Tsjechië. Deze kerst komen bij de tentoonstelling in Havezate Mensinge alle nostalgische en actuele ingrediënten bij elkaar. Allereerst de bloemstukken. Bloemen en Kerst, Bloemen en Christus.  De roos bijvoorbeeld.  In de Christelijke symboliek verwijst de roos naar Maria en het lijden van Christus. De vijf blaadjes van de roos worden verwijzen in de symboliek naar de vijf wonden van Christus en zijn dan ook het teken van martelaarschap.

En dan stichting Oost-Westcontacten. Oost west, thuis best. En nu, kerst 2015, heeft dat voor velen een extra lading. Voor velen geldt oost-west, west best! In het oosten je thuis verlaten op zoek naar het westen. Ik kan dan niet loskomen van de gedachte dat ook de wijzen uit het Oosten kwamen. Dat waren er overigens maar 3, terwijl er nu 30.000 uit het oosten zijn aangekomen. Die mensen die nu komen schijnen overigens wel wijs te zijn.
En wij, willen we helpen. Natuurlijk! En mag die hulp ten koste gaan van iets? Mag het geld kosten of bezit? Mag het een deel van je identiteit kosten? Mag het je cultuur beïnvloeden?
Ik heb me laten vertellen dat de Hyacint uit Syrië komt. Dat geeft toch hoop en moed, want dat is een hele mooie bloem!

En dan tot slot het licht! Hoe kan het mooier met kerst. Licht aan het einde van de tunnel, verlossing. In Havezate Mensinge is licht te zien in glaskunst van de Tsjechische internationaal bekende kunstenaar Jaroslav Svoboda.

Ik wens u van harte welkom op de kersttentoonstelling op Havezate Mensinge.
Ids Dijkstra

|

UIT DE KRANT