‘Die structuur en discipline zie je bij geen enkele andere sport’

Afbeelding
actueel

Wethouder Reint-Jan Auwema bezoekt het talent van Team Roden

RODEN – Hoog ambtelijk bezoek op de club van Team Roden, de kickboksschool van Hans Tauran. Wethouder Reint-Jan Auwema kwam afgelopen week even kijken op de vechtsportschool aan de Kanaalstraat. Niet om zelf een robbertje te vechten, maar om de toptalenten van de club te zien trainen. Toptalenten die het nationaal fantastisch doen maar ook zelfs aan de absolute wereldtop staan. Anne Kamminga is daar zo’n voorbeeld van. Zij is wereldkampioen Muay Thai in haar klasse, terwijl pupillen Lesly van der Blij en Wessel Hut deze maand het Nederlands kampioenschap op het Muay Thai-gala op hun naam wisten te schrijven. De wethouder –zelf fiets- en voetbalfanaat- was behoorlijk onder de indruk van de orde en discipline van de sportclub.

“De chaos die je wel eens tijdens voetbaltrainingen ziet, is hier niet. Hier heerst structuur en discipline”, concludeerde de wethouder na zijn bezoek aan het jeugdwedstrijdteam dat traint bij Team Roden. “Ik heb best behoorlijk wat trainingen bij verschillende clubs bijgewoond, maar de passie en plezier waarmee er hier gesport wordt zie je bijna nergens. Er wordt een uur écht volop getraind. En het is natuurlijk fantastisch dat ze het zo goed doen. Deze maand zijn er twee pupillen van Team Roden Nederlands kampioen geworden. Dat zegt genoeg.” Hoewel er ook in dit jeugdteam kinderen zitten die alle potentie hebben om de ring in te gaan, staat plezier in de sport absoluut voorop, vertelt Hans Tauran die merkt dat vechtsportscholen nogal eens last hebben van een negatief imago. “Normen en waarden en respect voor elkaar. Dát gaat hier voor alles. Zo trappen of slaan we hier nooit op het hoofd. Alleen body en benen. Ik voer veel gesprekken met de jeugd die hier traint. Op geen enkele manier wordt hier agressie getolereerd. En dat merk je ook aan het gemêleerd gezelschap dat lid is van onze club. Hier traint een advocaat, een ondernemer en jongens en meiden vanaf een jaar of 7.”

Inmiddels telt Team Roden 114 actieve leden wat betekent dat de vechtsportschool aan de Kanaalstraat uit z’n jasje is gegroeid, zegt Tauran. Hij is al een tijd op zoek naar een nieuwe locatie om zijn talenten beter te kunnen begeleiden. “We hebben meer ruimte nodig. Een pand van minimaal 300 vierkante meter. Het liefst blijf ik in Roden, maar het is tot dusver echt lastig om iets te vinden. Ik ben er al twee jaar met de gemeente over in gesprek.” Dat het vinden van een geschikt pand best een lastige is, erkent Auwema wel. “Er zijn nu eenmaal niet zoveel locaties voor handen in Roden. En als er al een bestaand pand vrij is, moet het ook nog maar net binnen het bestemmingsplan passen.”

UIT DE KRANT

Lees ook