‘Rodermarkt Inside’ met Rik van der Es (slot)

Afbeelding
actueel
Het is donderdagavond 29 September als ik mijn huis uit stap op weg naar mijn hond. Over de Brink, door de Heerestraat. In het niets lijkt het op wat de zeven dagen daarvoor een fantastische Rodermarkt was die alle records heeft verbroken. De kermis is al verdwenen. De tapcaravans eveneens. Er ligt geen plastic bekertje meer op straat. Hulde aan de mannen van de buitendienst van de gemeente. Het lijkt een normale donderdagavond. Met als enig verschil dat alle horeca op de Brink de deuren dicht heeft. Die zitten allemaal na een dag van schoonmaak aan het diner bij Chineesrestaurant Merry Gold.
Maandag Na een goede nachtrust waarin eindelijk weer eens wat uurtjes zijn gepakt ging om 08:00 uur de wekker. ‘Maandags hoeven jullie toch niks te doen?’ is mij de afgelopen dagen vaak gevraagd. Niks is minder waar. ’s Morgens eerst de computer maar eens aan slingeren en kijken wat voor wijzigingen nog door zijn gemaild voor de Roder warenmarkt van de volgende dag. Het zijn er maar een paar. Om 09:30 zaten alle marktmeesters bij Het Wapen van Drenthe. De laatste wijzingen werden door genomen en er werd een rondje door het dorp gemaakt. De straat werd afgetekend en eventuele knelpunten nog even besproken. Na het rondje stonden er nog de nodige administratieve taken op het programma en werd alles klaar gezet voor de tweede helft van de Rodermarktfeestweek. Rond de klok van enen waren we met het hele bestuur en een aantal vrijwilligers bezig om alles voor de paardenmarkt klaar te zetten. Palen in de grond, kettingen erdoor en zand op de grond. Vele handen maken ligt werk en we waren dan ook zo klaar.
De maandagmiddag is voor velen niet de eerste middag die bij men opkomt als een gezellige middag van de Rodermarkt. Toch staat hij bij mij in mijn agenda geblokt. Tussen drie en vier uur even naar het voorpleintje van de Jaarbeurs aan de bar hangen bij Berend en Gea. Het is inmiddels een gezellige traditie met elk jaar dezelfde koppen. De eerste dagen van de Rodermarkt worden besproken en er wordt voorzicht vooruitgeblikt op wat nog komen gaat. Een paar een uurtjes later hield medebestuurslid Cor mij daar op om door te gaan naar Café het Hart van Lieveren. Vandaaruit vertrekt de auto-oriënteringsrit die wij altijd op de maandagavond tijdens de Rodermarktfeestweek organiseren. Dick Bathoorn en Jan Kemkers hadden weer een, volgens de deelnemers, erg leuke rit uitgezet en Cor en ik waren daarbij zoals de afgelopen jaren wel vaker het geval was post. Maar zo goed als we het dit jaar hadden, hadden we het nog nooit gehad. Cor had gezorgd voor een paar kapstoelen, waarvan één helaas bezweek onder mijn gewicht, en Dick kwam langs met de bitterballen en een drankje om deze weg te spoelen. De prijsuitreiking van de rit heb ik niet meekregen maar eenmaal terug in het feestgedruis Roden werd ik door twee lieftallige jonge dames erop gewezen dat zij als 8e waren geëindigd. Else Neef en Yvette Oeben deden voor de eerste keer mee en vonden de 8e plaats een dermate goede prestatie dat ze naast de gewonnen leverworst ook een benoeming in mijn stuk in De Krant hadden verdient. En tja... Tegen zoveel vrouwelijke charmes kan ik natuurlijk niet op, dus bij dezen.
Dinsdag Om 05:00 uur stond ik alweer op het gemeente huis. Het zijn tijden die je zelfs je ergste vijand niet toewenst. Een wekker kwam er dit keer niet aan te pas want ik sla de nacht van maandag op dinsdag altijd over. Na een avond auto-oriënteringsrit in Lieveren zou het aantal te slapen uren dermate weinig zijn dat ik een nacht overslaan prefereer. Wel ga ik van te voren naar huis voor een goede douche, maaltijd en een schoon kleedje. Op het gemeente huis komen alle marktmeesters en verkeersregelaars bij elkaar. Na een kop koffie met een plakje Drentse stoet van onze lieftallige Agnes nog even snel een kleine briefing van de politie en de markt op. Van 06:00 tot 09:00 uur is het chaos met kappende en draaiende auto’s, zeurende meelopers en marktkooplui die vragen om een oplossing van een probleem. Meestal betreft dat onenigheid met de buren over het aantal meters, grenzen en opstelling. ‘Ik moet eerst even ergens anders heen maar ik kom dan zo snel mogelijk bij jullie terug. Dan gaan we even oplossing kijken’ zeg ik dan altijd en loop weg. Bij terugkomst is het probleem altijd alweer opgelost.
Om 10:00 uur stond de persconferentie op het programma. Volksvermaken, Jaarbeurs, Rode Kruis en de Politie deden een woordje over de tot dan verlopen Rodermarkt. Het werd één grote goednieuwsshow zoals het die de afgelopen jaren steeds was. Veel publiek, weinig tot geen incidenten, een super gezellige sfeer en prachtig weer. Na de persconferentie was het tijd om nog een paar laatste marktgelden te innen waarna ik thuis nog even de administratie afrondde om vervolgens zelf Rodermarkt te gaan vieren. Na vijf dagen bier moet ik wel zeggen dat de smaak van het gerstenat op dag zes wel wat minder wordt. Het is alsof je op een doordeweekse zondagavond vissticks en een pot groente van hak als diner krijgt. Het smaakt wel, maar echt lekker is het niet.
Woensdag Dieneke had het er maar druk mee, alle vrijwilligers te voorzien van koffie. En dat om 07:00 uur! Allereerst moesten we de palen van de Rodermarkt verwijderen waarna opbouw van de Kortebaan Draverij begon. En dat ging eigenlijk vrij vlotjes. Voor elven waren we daarmee klaar. Onze vaste groepen vrijwilligers uit de bomenbuurt stond net op het punt om eventjes naar huis te gaan want om 12:00 uur moesten ze weer bij de oversteken paraat staan, toen een ferme windstoot onze dranghekken omgooiden. Doordat we er spandoeken van onze sponsoren aan hadden gehangen kreeg de wind vat op de hekken. Iets was we niet zouden kunnen gebruiken als de kortebaan aan de gang zou zijn. Stel je voor, een paard in volle sprint en dan donderden de hekken om. Even werd overwogen om de spandoeken weer van de hekken te halen. Lullig voor onze sponsoren maar veiligheid gaat bij ons boven alles! Uiteindelijk hebben we besloten de hekken vast te zetten met de palen van de Rodermarkt. Dezelfde palen die we die morgen er net uitgetrokken hadden… Met man en macht werden alle hekken weer overeind gezet, de palen van de Rodermarkt er weer ingezet waaraan de hekken met dikke tie-wraps werden vastgezet. De mannen uit de bomenbuurt gingen daarbij voorop in de strijd! Hulde aan deze mannen! Zij zijn de hele dag voor ons in touw geweest. Van 07:00 uur ’s morgens tot 20:00 uur ’s avonds! Want na afloop moest natuurlijk ook alles weer opgeruimd worden. Het momentje van rust werd ze door de wind ontnomen maar geen één van de mannen die daar moeilijk over deed. Fantastisch!
De 42e Kortebaandraverij was er ook één om door een ringetje te halen. 24 Toppaarden stonden aan de start. Het werd een spannende de race met Yos JE als grote winnaar. Daarnaast kon Barbet die als derde eindigde zich tot ‘Paard van het jaar’ kronen. En er was nog meer goed nieuws te melden want na de eerste omloop had de totalisator al bijna net zoveel omzet als ons record jaar van 2015. Het record werd dan ook verpulverd en aan het eind van de dag kwam de totalisator op een omzet van net boven de € 30.000,-
Uiteraard heb ik ook nog een gokje gewaagd. Dat maakt de kortebaandraverij net even leuker. De race bijhouden in het programmaboekje, ouwehoeren met vrienden en bekenden waarvan hun paard al uitgevallen is en natuurlijk juichen als jou paard wint! Het heeft me dit jaar voor het eerst sinds jaren ook geen windeieren opgeleverd. Ik ben er welgeteld acht hele euro’s rijker op geworden! Maar na twee frikandellen met mayo en twee kaassoufflés bij de patatkar te hebben besteld was deze winst alweer gevlogen. Maar ach… Toch nog een gratis maaltijd!
Records Rodermarkt 2016 was de Rodermarkt van de records! Een record aantal bezoekers, een record aantal deelnemers van bij de auto-oriënteringsrits (waarbij Yvette Oeben en Else Neef overigens als achtste waren geëindigd), een record omzet bij de totalisator bij de Kortebaan en ook de Rodermarkt-sfeermeter gaf een nieuw record aan.
Lieve Rodermarkt, Weet je nog dat we vorig jaar afscheid namen? Weet je nog wat ik toen tegen je zei? Je bent mooi zei ik. Zo mooi als jij bent is er geen één! Mooier bestaat niet! Maar Rodermarkt, je weet me elke keer weer te verbazen. Je bent nog mooier geworden! Ik durf dit jaar mijn woorden van vorig jaar niet te herhalen. Want je zal me volgend jaar vast en zeker weer verbazen. Althans, dat hoop ik! Lieve Rodermarkt, je gaat me weer verlaten. Je laat me achter met een lege portemonnee, een aangetaste lever, extra kilo’s, een paar niet meer toonbare Adidasjes en heel veel wasgoed. Lieve Rodermarkt vrijdag 22 September 2017 ben je bij me terug! Ik zal je missen tot die tijd. Maar tot die tijd blijf ik van je jou houden en als je volgend jaar bij mij terugkomt zal ik je met open armen ontvangen en er voor je zijn. Tot volgend jaar!
Heel veel liefs,
Rik.
P.s. Wist je trouwens dat Yvette Oeben en Else Neef als achtste zijn geëindigd in de auto-oriënteringsrit?
 

UIT DE KRANT