Zoals verwacht: lock-down tot en met 9 februari

Nederland, Den Haag, 15-05-2019. Mark Rutte, Minister-president, minister van Algemene Zaken.
Nederland, Den Haag, 15-05-2019. Mark Rutte, Minister-president, minister van Algemene Zaken.
actueel

REGIO - Alles wees in deze richting: de lock-down in Nederland is verlengd met drie weken. En dat betekent dat tot en met tenminste 9 februari de boel op slot blijft. Reden daarvoor is dat het kabinet zich ‘ernstige zorgen’ maakt over de dreiging van de Britse variant van het coronavirus. ‘ De beelden uit Engeland en Ierland zijn hartverscheurend en alarmerend’, zei premier Mark Rutte tijdens de persconferentie van dinsdagavond. Volgens de premier was er geen ander keuze. Deze besmettelijke variant zou maar zo eens de overhand kunnen krijgen in Nederland, aldus minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge die ook zei dat het streven is om voor het begin van de lente alle kwetsbaren gevaccineerd te hebben. ‘Op 18 januari zijn de verpleeghuizen aan de beurt, daarna kleinschalig wonen en half februari de ouderen die thuiswonen. Voor de zomer moeten dan alle 60-plussers een prik hebben gehad’, zei hij.


Op dit moment is deze Britse virusvariant verantwoordelijk voor 2 tot 5 procent van het aantal besmettingen.Onderzoek naar deze variant van het virus is bepalend voor het besluit of basisscholen eventueel eerder open kunnen. Het kabinet wil basisscholen en de kinderopvang op 25 januari weer openen, maar dat hangt wel af van de onderzoeksresultaten. Pas nadat de deskundigen van het OMT met een advies erover zijn gekomen, neemt het kabinet hierover een besluit.


Ook kappers en schoonheidsspecialisten kunnen de gemaakte afspraken opnieuw afbellen. Ook voor deze branche geldt dat in ieder geval tot 9 februari dat de deuren op slot blijven. Brancheorganisatie ANKO heeft teleurgesteld gereageerd omdat er geen concrete toezeggingen zijn gedaan.
UIT DE KRANT