Burgemeester Klaas Smid: ‘Grote bezoekersstromen niet beheersbaar, begrip voor teleurstelling’

Afbeelding
actueel

NOORDENVELD - Het besluit om de Rodermarkt niet door te laten gaan is niet met plezier genomen door het college van burgemeester en wethouders. Burgemeester Klaas Smid heeft begrip voor de teleurstelling, maar zag geen ander mogelijkheid dan afgelasting, zo liet hij weten tijdens de persconferentie van dinsdagmiddag ‘Rodermarkt trekt duizenden bezoekers, dat is nauwelijks te beheersen’, zegt Smid die ook vindt dat er duidelijkheid moest komen. ‘Van het Rijk krijgen we geen enkel signaal waar het naar toe gaat. Dat houdt in dat we zelf onze verantwoordelijkheid moeten nemen.’


Dat Drenthe rood kleurt op de coronakaart speelt ook mee in het besluit. Smid zei dat de zorg uit gaat naar de druk op de IC’s wanneer we een groot evenement als de Rodermarkt door laten gaan. Op de vraag waarom de Zuidlaardermarkt mogelijk wel in aangepaste vorm doorgang kan vinden en er nu een streep door de Rodermarkt gaat, is Smid duidelijk: ‘Het is helemaal niet zeker of dat doorgaat. Daarover bestaan nog veel onzekerheden. Bovendien is de Zuidlaardermarkt pas in oktober. Was dat in ons geval ook zo geweest, hadden we nu geen besluit genomen.’ Waar de kermis moet komen is nog niet duidelijk, nu nog staat het gepland voor de Brink, maar dat kan ook het evenemententerrein worden. Daarover volgt nog overleg. Mogelijk is dat het tijdstip van de Scholenparade nog wordt aangepast.


Verruiming terrassen


Roder horecaondernemers mogen nog steeds gebruik maken van verruiming van de terrassen om bezoekers meer verspreid te kunnen laten zitten. In overleg mag de openbare ruimte worden benut voor terras, liet wethouder Henk Kosters weten. Hij heeft hiervoor nog geen aanvragen ontvangen.


UIT DE KRANT

Lees ook