Technasium-leerlingen De Borgen ontwerpen vissenhotel

Afbeelding
actueel

LEEK – Tweedejaars Technasium-leerlingen van RSG De Borgen gaan tijdens het eerste trimester van het nieuwe schooljaar aan de slag voor waterschap Noorderzijlvest. Dat daagt hen uit om een vissenhotel te ontwerpen voor het Paterswoldsemeer.


Het aanleggen van vissenhotels is één van de maatregelen die het waterschap neemt om de (ecologische) waterkwaliteit van het Paterswoldsemeer te verbeteren. Er zijn te weinig schuil- en paaiplekken voor vissen en kleine waterbeestjes, vandaar dat kunstmatige schuil- en paaiplaatsen zoals vissenhotels nodig zijn.


De Technasium-leerlingen starten het ontwerpproces met een locatiebezoek aan het Paterswoldsemeer, waar ze onder andere kennismaken met toekomstige hotelbezoekers.  Zij doen vooronderzoek naar de ecologie en de omgeving, waarna zij een ontwerp maken en een plan bedenken om bekendheid te genereren en het vissenhotel zichtbaar te maken bij de omgeving. Een vakjury van het waterschap beoordeelt tot slot de ontwerpen op haalbaarheid, duurzaamheid en originaliteit, waarna de beste ontwerpen daadwerkelijk worden uitgevoerd. De vissenhotels komen onder of bij de steigers aan de oostzijde van het meer te liggen.


Noorderzijlvest wil door middel van educatie het bewustzijn vergroten bij jongeren. ‘We willen graag dat waterthema’s betekenis krijgen en dat jongeren in staat zijn het op zichzelf en hun eigen leefomgeving te betrekken,’ aldus dagelijks bestuurder Annette van Velde. ‘Daarnaast merken we dat jongeren vaak heel creatief denken. Ik ben dan ook heel benieuwd naar de uiteindelijke ontwerpen.’

UIT DE KRANT

Lees ook