Veenhuizen is 19 gastheren rijker

Afbeelding
actueel

VEENHUIZEN - Maandag 22 oktober ontvingen 19 deelnemers aan de cursus ‘Gastheerschap Koloniën van Weldadigheid - Veenhuizen’ in Coco Maria het cursuscertificaat. Tijdens de cursus van vier bijeenkomsten leerden de deelnemers o.a. over de status werelderfgoed, de geschiedenis van Veenhuizen, het gedachtengoed achter de Koloniën en de inrichting van het landschap sinds 1818. Alle afgestudeerde ‘ambassadeurs van Veenhuizen’ worden lid van het landelijk IVN netwerk van ‘Gastheren en -vrouwen’.


De cursus Gastheerschap Koloniën van Weldadigheid – Veenhuizen is door IVN Noord samengesteld in opdracht van de Provincie Drenthe en de gemeente Noordenveld. De cursus wordt gesteund door de Stichting Veenhuizen Boeit en Stichting Kop van Drenthe’. Doel is om lokale ondernemers met elkaar kennis te laten maken en hen te trainen in de verhalen en de beleefbaarheid van de Koloniën van Weldadigheid, toegespitst op Veenhuizen. Zij zijn de ambassadeurs van Veenhuizen en informeren de gebiedsbezoekers over dit bijzondere dorp en bijbehorende omgeving.


“Wij vinden het belangrijk dat de gebiedsondernemers het juiste verhaal van Veenhuizen vertellen en gebiedsbezoekers het gebied kunnen laten beleven” aldus cursusleider Andre Brasse van IVN Noord. “De cursus is zo opgebouwd dat allerlei aspecten van Veenhuizen aan bod komen, inclusief het huidige gevangeniswezen” “De cursusleerstof en -middelen, de excursies en de cursuslocaties vormen allemaal een belangrijk onderdeel van de verhalen van Veenhuizen”.  


Tijdens de cursus kwamen diverse tijdfasen en thema’s die in en rond Veenhuizen sinds 1818 speelden, aan bod. Diverse gastsprekers van Natuurmonumenten, Marketing Drenthe, de Nieuwe Rentmeesters en de plv. directeur van Penitentiaire Inrichting Esserheem, namen onderdelen van het verhaal voor hun rekening. Elke bijeenkomst vond plaats is een ander historisch gebouw in Veenhuizen. De cursuslocaties vormden zo onderdeel van de cursus en decor voor de excursies waarmee elke bijeenkomst werd afgesloten.


De cursus van vier bijeenkomsten werd afgesloten met de presentaties van drie cursusopdrachten; Een onderzoek naar gebouw of streeknaam in Veenhuizen, het opstellen van een arrangement met meerdere deelnemers en de presentatie van een streekproduct met bijbehorend verhaal. Aansluitend ontvingen de cursisten het cursus certificaat met een (a.g.v. coronabeleid) digitale felicitatie van burgemeester Klaas Smid van de gemeente Noordenveld.


De afgestudeerde cursisten zijn ambassadeurs voor Veenhuizen. Ze kunnen verhalen vertellen over de geschiedenis van het landschap en de gebouwen van dit dorp. Ze kunnen de toeristen doorverwijzen naar de bijzonder locaties in Veenhuizen. Dat is belangrijk omdat verwacht wordt dat Veenhuizen meer bezoekers gaat ontvangen nu het dorp is toegevoegd aan de UNESCO werelderfgoedlijst.


De cursus in Veenhuizen is opgezet als een pilot. “We kijken of er ook interesse is vanuit de andere Koloniën van Weldadigheid in Drenthe en wellicht België”, aldus cursusleider Andre Brasse. De basis van de cursus staat maar zal aan het lokale verhaal moeten worden aangepast. Binnenkort volgt een gesprek met de gemeente Westerveld. 


IVN natuureducatie verzorgt cursussen gastheerschap in heel Nederland. De cursus is rond de eeuwwisseling ontwikkeld voor de Nationale Parken. Inmiddels vormt de cursus de kern van een uitgebreid landelijk programma met o.a. beleefweken dat ook buiten de Nationale Parken wordt gegeven.  Meer informatie over de cursus is verkrijgbaar bij Andre Brasse, Sr, projectleider IVN Noord. E: a.brasse@ivn.nl T: 06-46255975UIT DE KRANT