Boekenpraat - Buitenleven door Nina Polak

Afbeelding
actueel

Regelmatig bespreekt Femke Liemburg van Boekhandel Daan Nijman in deze krant haar Boek van de Week. Femke leest verschillende genres: de ene keer een thriller, dan een roman, soms een uitstapje naar poëzie of geschiedenis, maar het kan ook net zo goed een kinderboek zijn dat haar is opgevallen. Het Boek van de Week is in ieder geval altijd een boek dat ze bijzonder genoeg vindt om over te vertellen, een pareltje tussen alle nieuwe uitgaven.   Deze week: Buitenleven van Nina Polak


Rivka en Esse ontvluchten de stad en zoeken hun heil op het platteland. Ze belanden in het dorpje Onderweer, in het hoge noorden van ons land. De twee jonge vrouwen hopen er een leven op te bouwen zonder de stress van het stadse leven. Maar de heilzame werking van de rust en ruimte blijft uit. Ze ervaren het leven hier elk op een heel andere manier; ze dreigen elkaar te verliezen door de verschillende inzichten.


Rivka denkt in eerste instantie nu eindelijk – onder ideale omstandigheden - een nieuw boek te kunnen schrijven. Niets staat haar in de weg. Nou ja, misschien dan de wandelaars van het Pieterpad die nog net niet voor haar raam langs sjouwen. Maar ook het schattige schrijvershuis kan een writersblock niet voorkomen. Esse, een talentvolle basketbalcoach, denkt haar meiden de juiste topsportmentaliteit bij te kunnen brengen, alleen schort het aan zelfvertrouwen.


Helemaal als Eva, een psychiater, steeds meer infiltreert in hun leven. Waarschijnlijk met de beste bedoelingen. Maar je voelt meteen dat er niet veel goeds gaat komen als zij het leven van beide dames binnenstapt. Zij is zo’n vrouw: ‘love her or hate her’. Een stevige persoonlijkheid met een missie. Ze woont in een herenboerderij en biedt onderdak aan mensen die het nodig hebben. Ze organiseert helingsactiviteiten. Ze probeert mensen ergens afhankelijk te maken, maar dat loopt niet altijd goed af. Dit element zorgt voor de nodige spanning in het boek. Jaloezie en machtsvertoon zijn gevaarlijke componenten. Eva laat Rivka en Esse steeds meer twijfelen aan hun mentale gesteldheid.


Het taalgebruik in dit boek is vlot en van hoge kwaliteit. Woorden dansen over het papier; je proeft de zorg waarmee ze zijn geschreven. In het verhaal voelde ik iets van cynisme naar westerlingen die denken het grote geluk op het platteland te vinden. De afstand tussen de randstad en het platteland is in werkelijkheid overigens minder groot dan geschetst. Nina Polak schreef dit boek grotendeels in een oud café en woonhuis van haar moeder in het Friese Oldeberkoop. Ikzelf woon in Gorredijk, op een steenworp afstand van Oldeberkoop, daardoor spreekt het toch tot de verbeelding. Oké, het boek is fictief… maar toch.


Nina Polak had haar zelf als doel gesteld eens een lekker boek te schrijven. En dat is het geworden. Al vind ik het meer dan lekker. Literair en lekker.


Buitenleven


Nina Polak


9789044648348


20,99 euro

UIT DE KRANT

Lees ook